31 marca 2014

Carpaccio z łososia z zielonym jabłuszkiem i wasabi

Do swojego przepisu użyłam wędzonego łososia, choć surowy też doskonale się sprawdzi. Weżcie tego, którego wolicie. Do posypania użyłam ziaren sezamu aromatyzowanych wasabi, dzięki któremu mają jaskrawo-zieloną barwę. Jeśli nie macie sezamu dodajcie orzeszki pinii, wazne jest, by było coś chrupiącego.

Składniki

dla 4 osób

30 dag łososia w kawałku (surowego lub wędzonego)
zielone jabłuszko
3 łyżki mascarpone
3 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki wasabi

sos
1 łyżeczka do kawy miodu
1 łyżka sosu rybnego
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
skórka i sok z połowy limonki
łyżeczka utartego imbiru
sól, biały pieprz

łyżka orzeszków pinii lub ziaren sezamu
kilka listków rukoli, roszponki, kolendry

Przygotowanie

Serek mieszam z wasabi i jogurtem.
Z podanych składników robię sos vinegret.
Cienko kroję łososia i układam dachówkowato na papierze do pieczenia formując prostokąty.
Z jabłka wykrawam kilka bardzo cienkich plasterków, resztę jabłka siekam w drobną kosteczkę. Z plasterków formuję rożki, które wypełnię pokrojonym jabłkiem już po ułożeniu na talerzach. Aby rożki się trzymały robię sporą kropkę z serka i przyklejam nim jabłko do talerza.
Na talerzu rozsmarowuję łyżkę serka z wasabi. Kładę na nim łososia odwracając do góry nogami papier z plastrami ryby. Zdejmuję papier. Skrapiam sosem, układam listki i dekoruję jablkiem pokrojonym w drobną kosteczkę. Posypuję sezamem a do małej łyżeczki wlewam trochę dodatkowego dressingu i podaję z pieczywem.





5 komentarzy:

  1. Widzę wiele składników, które uwielbiam, ale jeszcze nie próbowałam połączenia z jabłkiem. Zapowiada się pysznie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz połknę własny język! Pysznie wygląda, jabłko.. nowość, Spróbuję.

    Super tytuł bloga!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łososia, a w połączeniu z wasabi na 100% przypadnie mi do gustu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Łosoś nie dla mnie, oj nieeee :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czemu mnie to ominęło :CCCCCCCCCCCCC

    OdpowiedzUsuń