Do swojego przepisu użyłam wędzonego łososia, choć surowy też doskonale się sprawdzi. Weżcie tego, którego wolicie. Do posypania użyłam ziaren sezamu aromatyzowanych wasabi, dzięki któremu mają jaskrawo-zieloną barwę. Jeśli nie macie sezamu dodajcie orzeszki pinii, wazne jest, by było coś chrupiącego.
Składniki
dla 4 osób
30 dag łososia w kawałku (surowego lub wędzonego)
zielone jabłuszko
3 łyżki mascarpone
3 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki wasabi
sos
1 łyżeczka do kawy miodu
1 łyżka sosu rybnego
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
skórka i sok z połowy limonki
łyżeczka utartego imbiru
sól, biały pieprz
łyżka orzeszków pinii lub ziaren sezamu
kilka listków rukoli, roszponki, kolendry
Przygotowanie
Serek mieszam z wasabi i jogurtem.
Z podanych składników robię sos vinegret.
Cienko kroję łososia i układam dachówkowato na papierze do pieczenia formując prostokąty.
Z jabłka wykrawam kilka bardzo cienkich plasterków, resztę jabłka siekam w drobną kosteczkę. Z plasterków formuję rożki, które wypełnię pokrojonym jabłkiem już po ułożeniu na talerzach. Aby rożki się trzymały robię sporą kropkę z serka i przyklejam nim jabłko do talerza.
Na talerzu rozsmarowuję łyżkę serka z wasabi. Kładę na nim łososia odwracając do góry nogami papier z plastrami ryby. Zdejmuję papier. Skrapiam sosem, układam listki i dekoruję jablkiem pokrojonym w drobną kosteczkę. Posypuję sezamem a do małej łyżeczki wlewam trochę dodatkowego dressingu i podaję z pieczywem.
Widzę wiele składników, które uwielbiam, ale jeszcze nie próbowałam połączenia z jabłkiem. Zapowiada się pysznie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZaraz połknę własny język! Pysznie wygląda, jabłko.. nowość, Spróbuję.
OdpowiedzUsuńSuper tytuł bloga!
Pozdrawiam
Uwielbiam łososia, a w połączeniu z wasabi na 100% przypadnie mi do gustu!
OdpowiedzUsuńŁosoś nie dla mnie, oj nieeee :)
OdpowiedzUsuńczemu mnie to ominęło :CCCCCCCCCCCCC
OdpowiedzUsuń