1 kwietnia 2014

Szybka tarta z brokułami i orzechami włoskimi

Ten przepis jest tak łatwy i szybki, że zakochałam się w nim od pierwszego zrobienia ;) Uwielbiam kozi ser, dlatego hojnie go użyłam do tego przepisu. Jeśli wolicie ten element pominąć- nie ma sprawy!
Dzięki płatom ciasta filo tarta jest niewiarygodnie chrupiąca na brzegach i o wiele lżejsza niż zrobiona na kruchym lub francuskim cieście. Idealna na wiosenne i letnie wieczory przy lampce schłodzonego białego lub różowego wina.

Składniki

dla 4 osób

4 płaty ciasta filo
2 łyżki płynnego masła
1 nieduży brokuł
garść orzechów włoskich
200 gr miękkiego, koziego serka
garść tartego ementalera( lub innego sera o wyrazistym smaku)
2 jaja
150 ml gęstej śmietany
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatałowej

Przygotowanie

Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.
Myję brokuła i odcinam różyczki. Dzielę je na małe kawałeczki. 
Łączę całe jaja ze śmietaną, doprawiam do smaku.
Ser kroję w spore plastry.
W formie do tart układam przycięte w koła płaty ciasta smarując każdy odrobiną masła.
Układam kawałeczki brokuła na cieście, wlewam masę jajeczną. Dodaję na wierzch kawałki sera i połówki orzechów. Posypuję tartym ementalerem.
Wstawiam do piekarnika na 30-35 minut. 
Po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika kroję tartę i podaję.






4 komentarze:

  1. brokuły, to chyba moje ulubione warzywo, więc przepis na pewno będzie wypróbowany- wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajna nie tylko tarta, ale i zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń