8 maja 2014

Pstrąg ze szparagami i sosem kawiorowym

Ten najwspanialszy kawior z jesiotra jest zbyt cenny by wrzucać go do sosu i podawać na ciepło. Byłoby to prawdziwe świętokradztwo. Do mojego przepisu użyłam popularnego kawioru z dorsza i łososia, jakie można kupić w każdym markecie.

składniki

dla 4 osób

2 filety pstrąga
szklanka ryżu basmati
cebula
2 ząbki czosnku
100 ml białego, wytrawnego wina
100 ml śmietanki 18%
po łyżce czerwonegi i czarnego kawioru
sok z polowy cytryny
sól, biały pieprz
pęczek szparagów

przygotowanie

Płuczę ryż. Wlewam do niego półtorej szklanki zimnej wody, solę, zagotowuję. Redukuję ogień i gotuję 10 minut. Następnie wyłączam, przykrywam i odstawiam na kwadrans.
Odłamuję końcówki szparagów ( mniej więcej jedną trzecią od końca). Dokładnie obieram. Wkładam na patelnię, wlewam wrzątek, solę i gotuję około 10 minut. Końcem noża sprawdzam czy są miękkie. Jeśli tak odcedzam.
Robię sos. W garnuszku podsmażam na łyżce oliwy czosnek i cebulę. Gdy się zeszklą wlewam wino i gotuję 5 minut. Miksuję, dolewam śmietankę, wyłączam. Wrzucam kawior i sok z cytryny. Próbuję, doprawiam pieprzem i solą jeśli trzeba.
Na rozgrzaną patelnię kładę filety skórką do dołu. Lekko solę i pieprzę. Redukuję ogień, przykrywam patelnię i smażę rybę kilka minut. Nie przewracam ryby na drugą stronę. Gdy z wierzchu jest ścięta wyłączam ogień.
Nakładam. Ponieważ moje szparagi były grube i mało apetyczne pokroiłam je na plastry. Ryż nałożyłam przy pomocy obręczy.






1 komentarz: