Wybrałam świderki z mąki razowej. Sos wypełnia przestrzenie między nacięciami dzięki czemu makaron jest soczysty i pełen smaku.
Składniki
dla 4 osób
30 dag dużych krewetek ( mrożonych, surowych)
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 dorodny fenkuł ( koper wposki)
100 ml białego, wytrawnego wina
200 ml kremówki
szczytpa chili, sól, pieprz
Przygotowanie
Obieram i siekam cebulę i czosnek. Wrzucam je na 2 łyżki rozgrzanej oliwy, lekko solę i podgrzewam aby się zrumieniły. Następnie wlewam wino, śmietankę i redukuję na wolnym ogniu około kwadransa. W tym czasie kroję fenkuła w plastry, następnie w kostkę i rumienię na 2 łyżkach oliwy. Solę. Gdy jest ładnie skarmelizowany zdejmuję go z patelni. 1/3 wrzucam do sosu, resztę odkładam na bok. Wlewam na patelnię odrobinę wrzątku by zebrać z niej wszystkie pełne smaku resztki ( deglasuję ją ) i łączę z sosem. Teraz miksuję sos, próbuję i doprawiam do smaku pieprzem i szczyptą chili.
Gotuję makaron. W tym czasie na patelni, na łyżce oliwy podsmażam krewetki by się zaróżowiły.
Gdy makaron jest al dente odcedzam go zachowując pół kubka wody z gotowania. Natychmiast łączę w garnku gorący makaron z sosem, krewetkami i odrobiną wody z gotowania makaronu.
Nakładam do głębokich talerzy, posypuję każdą porcję łyżką podsmażonego fenkułu i posiekanym koperkiem ( z fenkułu, oczywiście).
Wygląda przepysznie, uwielbiam i makaron i krewetki. Ich połączenia jeszcze nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńa ja coś nie mogę się do krewetek przekonać!
OdpowiedzUsuń