15 maja 2014

Zapiekane bakłażany

Składniki
dla 4 osób

2 średnie bakłażany
250 gr mielonej wołowiny
4 ząbki czosnku
cebula
pół pęczka natki
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta kminu rzymskiego i chili w proszku
otarta skórka z połowy cytryny
pół szklanki białego, wytrawnego wina
jajko
10 dag tartego, ostrego sera
2 łyżki tartej bułki
sól, pieprz

na sos tzaziki
2 jogurty greckie
pół długiego ogórka pokrojonego w drobną kosteczkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz



Przygotowanie

Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.
Bakłażany przekrawam na pół i krótkim, ostrym nożem i łyżką wydrążam środki zostawiając około pół centymetra miąższu przy skórce. Puste " łódeczki" bakłażanowe układam na blasze, na papierze do pieczenia. Solę, skrapiam oliwą i piekę pół godziny w 180 stopniach. 
Wydrążony miąższ kroję w kostkę. Siekam czosnek i cebulę, wrzucam na gorącą oliwę i smażę 5 minut. Dodaję mięso, mieszam. Wrzucam bakłażany, doprawiam kminem, chili i solą. Wlewam białe wino,  przecier i dodaję skórkę z cytryny , gotuję 15 minut.
Odstawiam farsz by nieco przestygł, następnie dodaję posiekaną drobno natkę. Próbuję i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaję surowe jajko i dokładnie mieszam. Napełniam farszem podpieczone bakłażany, posypuję tartym serem zmieszanym z tartą bułką. Wstawiam do piekarnika na pół godziny.
Podaję z sosem tzaziki.




1 komentarz:

  1. chyba już wiem co dziś zrobię na obiad :D uwielbiam takie bakłażany :)

    OdpowiedzUsuń