14 maja 2014

Sałatka z tuńczykiem i avokado

Szczerze mówiąc wyszła mi solidna porcja, najadłyśmy się z Biną tak, że ciąg dalszy był następnego dnia ;)

Składniki
dla 4 osób

główka sałaty
2 avokado
2 pomidory
1 papryka
2 małe, młode cebulki
puszka tuńczyka w sosie własnym
czarne oliwki 

na sos
sok z połowy cytryny
4 łyżki oliwy
garść siekanej bazylii
sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie

Umyte i osuszone warzywa kroję, cebulę i paprykę w krążki, avokado w dość grube plastry a pomidory w małe cząsteczki. Warzywa układam na talerzach, na sałacie, na wierzchu kładę kawałeczki odsączonego tuńczyka i oliwki. Mieszam składniki sosu, polewam nim sałatkę i podaję ze świeżym pieczywem.





1 komentarz: