16 maja 2014

Mus z białej czekolady z mango i sosem z marakuji

Składniki

dla 4 osób

tabliczka białej czekolady
50 ml chudej śmietanki
mały serek mascarpone
sok z połowy limonki
kieliszek likieru pomarańczowego Cointreau
mango pokrojone w kostkę

4 owoce marakuji na sos
2 łyżki cukru

Przygotowanie

Robię sos. Miąższ marakuji wkładam do garnuszka, wlewam 2 łyżki wody, cukier i gotuję na wolnym ogniu 5 minut. Próbuję, w razie potrzeby dosładzam. Przecieram sos przez sitko, odstawiam.
Mascarpone mieszam trzepaczką rózgową ze śmietanką. W garnku o grubym dnie rozpuszczam czekoladę dolewając łyżkę mleka, lekko studzę i łączę z serkiem. Wlewam sok z cytryny, alkohol i dokładnie mieszam. 
Do kieliszków do martini wkładam po łyżce musu. Przykrywam warstwą mango, następnie musem i polewam sosem z marakuji.
Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Mmm...kusi ten deserek kusi...ja dziś robię zielone smoothie z limonką;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To już przebija wszystko- wygląda przepysznie, a do tego ta biała czekolada :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Head Soccer hack tool assist pertaining to end user could accomplishing quite a
    few things, can be used in iOS as well as Android gadgets, can easily update the most
    recent hack tools.Your reputation of those hack tools
    is truly substantial towards the participants as a result of very helpful advantages that it
    delivers. The advantages along with highlights of these kinds of hack into
    as well as cheat methods are generally further down:

    Built manageable inside reaching many items, works extremely well in
    iOS and Android mobile phone devices, can easily revise the modern chop
    equipment, Can open the whole items and a few
    neat surprises with ease, the idea doesn’t need root and also jailbreak, they have automobile anti-virus software.

    http://luckysean.com/head-soccer-hack-cheats-tool-newest-updated-april-09-2014/

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda ten deser. Uwielbiam takie owocowe smakołyki. Nawet alkohol mi w nich nie przeszkadza.

    Pani Agato, zwracam się do Pani o pomoc. :) Otóż postawiono przede mną zadanie przygotowania jakiejś narodowej francuskiej potrawy wraz z uczniami w klasie. Nie mam do dyspozycji piekarnika, kuchenki, mikrofali, w zasadzie niczego. Może ma Pani jakiś pomysł na potrawę, którą można przyrządzić z dziećmi (dziewięciolatki) w klasie. Oczywiście nie chodzi mi nawet o to, aby Pani przygotowała taki post, ale może nakieruje mnie Pani, poda nazwę, a resztę już sobie wyszukam w sieci. Gorzej, że po prostu nie wiem od czego zacząć. Może jakaś typowo francuska sałatka (+bagietka?), może jakiś deser...? W grę wchodzi przygotowanie wcześniej składników jak np. ugotowanie warzyw itp. Fajnie, gdyby się tam jakoś po francusku nazywała, a jak nie to zawsze można z tą nazwą improwizować, bo u mnie w szkole raczej nikt specjalistą od francuskiego nie jest. :D Pomyślałam od razu o Pani, kiedy tylko usłyszałam, że mowa o Francji. Może akurat się uda i ma Pani coś w zanadrzu. Na kulinariach znam się jak świnia na gwiazdach, toteż postanowiłam zapytać. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czuję, że moja ulubiona biała czekolada będzie w takim wydaniu jeszcze bardziej lubiana!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję, że Pani odpowiedziała! :)
    Wyzwanie czeka mnie w następny piątek, zatem gdzieś na środę muszę mieć pełny plan. :D Te tarty wydają się naprawdę super pomysłem - upiekę je w domu. Mam tylko pytanie: dzięki borówkom i truskawkom udałoby się stworzyć barwy flagi francuskiej, a za to będą dodatkowe punkty. ;) Czy użycie borówek nie będzie się wtedy gryzło z nazwą deseru? :) Tak z ciekawości pytam w razie, gdyby jednak znalazł się jakiś poliglota w jury. :)

    OdpowiedzUsuń