9 maja 2014

Kawowa panna cotta

Panna cottę już znacie, przepis jest właściwie taki sam, jedynie część śmietanki zastąpiłam małym, mocnym espresso.

składniki

0,5 litra mleka
200 ml śmietanki 12%
50 gr cukru
50 ml espresso
5 lisków żelatyny ( 8 gr)

jogurt grecki
łyżka cukru
pół laski wanilii

maślane herbatniki

przygotowanie

Podgrzewam szklankę mleka z cukrem. Rozpuszczam w nim żelatynę. Jeśli macie żelatynę w listkach trzeba ją najpierw namoczyć w zimnej wodzie na 10 minut. Teraz wyłączam ogień i dodaję kawę, resztę mleka i śmietankę. Wlewam panna cottę do szklanych pucharków. Chłodzę kilka godzin w lodówce.
Z jogurtu, cukru i wanilii robię sos do podania na wierzchu deseru.
Podaję z maślanym herbatnikiem i owocami.
Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Byłam ciekawa jak się robi ten deser. Cieszę się że nie jest trudny do wykonania. powinnam dać radę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudo... Łatwiutkie, tak że każda pchełka zrozumie i wykona. Nawet ja. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakby można było smak jakoś podmienić, to chętnie bym sobie przyrządziła taki deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamo.. tu taki pyszny deser a moja skrytka ze słodyczami juz pusta..
    narobiłaś mi ogromnego apetytu na słodycze przed snem xd

    muszę dodać ten przepis do zakładek ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie pogoda nie rozpieszcza i nie pozwala na wiosenne spacery na łące.. za oknem zaczyna sie niezła burza a słyszałam, że tak ma być jeszcze przez kilka dni.. :(

    OdpowiedzUsuń
  6. uuuu, naszła mnie ochota na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż zgłodniałam *.*
    Kiedyś muszę spróbować zrobić coś takiego!

    OdpowiedzUsuń