11 października 2019

Spaghetti z cukinii z kurczakiem i figami / Spaghetti de courgette, poulet et figues.

Witajcie! Mam dziś dla Was kolejną odsłonę spaghetti z cukinii, które stało się jednym z moich ulubionych, codziennych dań. Wystarczy rozejrzeć się dookoła by czerpać z dobrodziejstw jesieni, dlatego wzięłam soczyste, dojrzałe, słodkie figi, dorzuciłam płatki migdałowe i tak w kwadrans powstało to proste i smaczne danie. Skróciłam też czas macerowania cukinii i uważam, że już po godzinie jest wystarczająco elastyczna by jej użyć.
Polecam to danie szczególnie tym, którzy lubią jedzenie z nutką słodyczy. 



Składniki

na 2 porcje

2 nieduże cukinie
2 dojrzałe figi
20 dag piersi z kurczaka 
garść płatków migdałowych
cebulka dymka
cytryna
oliwa 
sól, pieprz


Przygotowanie

Przygotowuję  spaghetti z cukinii tak samo jak w poprzednim przepisie  tutaj.
Na suchej patelni podgrzewam płatki migdałowe by lekko je zrumienić. Odstawiam je do ostygnięcia a na tę samą patelnię wlewam 2 łyżki oliwy i smażę figi pokrojone na cząsteczki.
Zdejmuję je z patelni, na którą  wrzucam   pierś kurczaka pokrojoną w paseczki, solę i podsmażam na dość silnym ogniu do zrumienienia. 
Dokładam na patelnię cukinię, skrapiam dodatkowo oliwą, posypuję świeżo mielonym pieprzem, skrapiam cytryną. Gdy wszystko jest porządnie gorące nakładam. Figi kładę na wierzchu i posypuję danie prażonymi płatkami migdałowymi i cienko pokrojoną dymką. 

Życzę smacznego!


Bienvenue! Aujourd'hui, je vous propose encore de spaghettis de courgette, qui est devenu l'un de mes plats préférés de tous les jours. Je voudrais profiter encore de figues donc j'ai les choisi  pour ma recette. J’ai ajouté des amandes effilées pour crée cet plat simple et savoureux. J'ai raccourci également le temps de macération des courgettes, une heure me semble suffisante.




Ingrédients

pour 2 portions

2 petites courgettes
2 figues mûres
200 g  filet de  poulet
une poignée  d'amandes effilees
cibulette
citron
huile
sel, poivre


Preparation

Preparez des spaghettis de courgettes comme dans la recette précédente ICI
Grillez des d'amandes effilees sur une poêle séche. Retirez-les , versez  2 cuillères à soupe d'huile dans la même poêle et faites revenir les figues hachées.
Retirez-les de la poêle sur laquelle vous aller dorer  les morceaux de  blanc de poulet.
Ajoutez spaghettis de courgettes sur la poêle, parsemez d'huile d'olive et  de poivre fraîchement moulu, arrosez de citron. Chauffez tout bien. Servez avec morceaux de figues, parsemez d'amandes et  de la cibulette.
Bon appétit!








DZIĘKUJĘ ZA WASZE ODWIEDZINY I ZAPRASZAM PONOWNIE!

MERCI DE VOTRE VISITE ET À  TRES BIENTÔT!




12 komentarzy:

  1. W takiej wersji spaghetti jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo wykwintne, wspaniałe danie, wygląda cudnie ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, moje smaki:)chętnie się poczęstuję:)
    Pozdrawiam z kuchni, gdzie zaraz zabieram się za lepienie pierogów z kapustą i grzybami:) na prośbę Córki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda oryginalnie, nigdy czegoś takiego nie próbowałam - ale nabieram ochoty do samego patrzenia na zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. oj za figami nie przepadam, ale jakby je odjąć, to z chęcią bym spróbowała Twojego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czytasz w moich myślach. Kompozycja z figami wydaje się idealna. Ściskam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale cudnie wygląda! Nie próbowałam wcześniej takiego spaghetti.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego spaghetti jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj Agatko u Ciebie jak zawsze pyszności. Gorąco pozdrawiam całuje pa...

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego jeszcze nie jadłam. Musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń