1 października 2019

Prosty strudel z jabłkami i cynamonem. / Strudel aux pommes, canelle.

 Witajcie! Przyszła wreszcie pora na szarlotki i wszelkie możliwe ciasta z jabłkami. Dziś proponuję Wam strudel, który w wersji oryginalnej jest dość pracochłonny, ale tym razem użyję pewnego podstępu żeby ułatwić sobie zadanie. Zamiast tradycyjnego ciasta wezmę płaty ciasta fillo! Dzięki niemu strudel  będzie bardzo chrupiący a jego przygotowanie zajmie dwadzieścia minut. Zapraszam!


Składniki

na jeden strudel

6 płatów ciasta fillo
3 jabłka
70 gr masła
szczypta cynamonu
2-3 łyżki  cukru

Przygotowanie

Obrane jabłka kroję w kostkę i podsmażam je przez 5 minut na łyżce masła, dodaję cynamon i dosładzam w razie potrzeby.
Resztę masła rozpuszczam. Na blasze do pieczenia kładę pierwszy płat ciasta, smaruję go masłem , przykrywam kolejnym i znów smaruję masłem. czynność tę powtarzam z kolejnymi płatami.
Na wierzchu układam jabłka formując z nich zwarty pas i zawijam ciasto tworząc strudel.
Smaruję z wierzchu resztką masła i posypuję cukrem. 
Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. Gdy ciasto jest złociste wyjmuję je i z niecierpliwością czekam aż ostygnie.
Podaję z gęstym jogurtem i sosem karmelowym. 
Smacznego!


Bienvenue! Il est temps de se régaler de gâteaux aux pommes, donc je vous propose aujourd'hui un strudel bien croustillant, facile et aromatique, en plus c'est un gateau rapide! Vous êtes prêts? Pâtissez!  


 Ingrédients

pour un strudel

6 feuilles de brick
3 pommes
70 g de beurre
une pincée de cannelle
2-3 cuillères à soupe de sucre

Préparation

Coupez les pommes épluchées en cubes et les faire revenir pendant 5 minutes dans une cuillère à soupe de beurre, ajouter la cannelle et le sucre.
Faites fondre 40 g de beurre, étalez une feuille de brik sur une plaque, beurrez-la avec un pinceau. Déposez une autre feuille dessus, beurrez-la et répetez l'operation avec quatre feuilles.
Répartissez les cubes sur le bord de feuilles et enroullez-les sur elles-mêmes pour obtenir un strudel.
Beurrez le dessus et saupoudrez-le de sucre.
Enfournez pour 25-30 minutes dans un four préchauffé à 180°.
Servez avec sauce caramel et chantilly.
Bon appétit! 







DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I ZAPRASZAM PONOWNIE!

MERCI DE VOTRE VISITE ET À BIENTÔT! 



9 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie ale niestety wszystkie ciasta z owocami nie smakują mi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis nie dla mnie, ponieważ nie lubię jabłek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bajecznie. Nie jadam jabłek w ciastach ale to byłby chyba jeden z nielicznych wyjątków. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O nie, nie, nie lubię ani jabłek, ani cynamonu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda naprawdę apetycznie. Uwielbiam połączenie jabłka z cynamonem ;*

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie! Długo nie byłam fanką cynamonu, ale jednak udało mi się do niego przekonać. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tym razem przepis nie dla mnie, ponieważ nie cierpię jabłek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna wersja strudla, pysznie wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń