17 listopada 2018

Tarta Tatin z camembertem / Tarte Tatin au camembert

Witajcie! Dziś nietypowa propozycja gdyż wygląda jak deser a nim nie jest. Proponuję Wam jedno z najsłynniejszych ciast francuskich, tartę Tatin, ale na przystawkę. Dlaczego? Upieczona jest z serem camembert i ziołami, co nadaje jej niecodzienny charakter. Jest idealna na aperitif, czyli małą przekąskę przed kolacją. Anglicy maja five o'clock by wypić herbatkę z czymś słodkim, Francuzi w tym czasie biorą lampkę wina i coś wytrawnego do przegryzienia. Dzisiejsza propozycja łączy te dwa zwyczaje, ale przyznaję, że lepiej smakuje mi z białym winem niż z herbatą. Zapraszam!

Składniki 

opakowanie ciasta frncuskiego 
5 twardych jabłek
1 cały ser camembert
3 łyżki brązowago cukru
2 łyżki żubrówki
łyżka suszonego tymianku
pieprz



Przygotowanie

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Obieram jabłka i kroję je na ćwiartki. Patelnię posypuję cukrem, wkładam jabłka i karmelizuję je na dość dużym ogniu stale wstrząsając.
Układam jabłka w formie do tart wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam cienkimi plasrami sera. Posypuję tymiankiem i pieprzem, skrapiam żubrówką i przykrywam ciastem.
Tartę piekę 35-40 minut aż wierzch ciasta pięknie się zezłoci.
Teraz najtrudniejsza rzecz,  przy której zawsze mam obawy, że mi się nie uda ;) Przykrywam formę dużym talerzem i odwracam.
Przystawka ta smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam ją Wam gorąco! 


Bienvenue! Aujourd’hui j'ai pour vous une proposition inhabituelle car cela ressemble à un dessert et ce n’est pas le cas. Ç'est une célèbre tarte Tatin, mais pour un apéritif. Pourquoi? Elle est préparée avec du camembert et des herbes, ce que lui donne un caractère. C'est simple et bon, je  vous la recommmande!

Ingrédients

une pâte feulletée
5 grosses pommes
1 camembert entier
3 cuillères à soupe de cassonade
2 cuillères à soupe de Żubrówka-vodka polonais
1 cuillère de thym séché
poivre


Préparation

Je chauffe le four à 200 degrés.
J'épluche des pommes et je les coupe en quartiers. Je les dépose dans une poêle avec du sucre, et je les laisse  caraméliser à feu vif en agitant constamment.
Je dispose les pommes dans un moule à tarte chemisé de papier de cuisson. Je recouvre de finnes tranches de camembert. J'assaisone de thym et de poivre, j'arose de Żubrówka et je recouvre les pommes avec la pâte. 
Je fais cuire ma tarte au four pendant 35-40 minutes jusqu'à  mon gâteau soit doré.
Maintenant, la chose la plus difficile que j’ai toujours peur d’échouer;) Je recouvre la forme avec une grande assiette et la démoule. 
Cette tarte est bonne chaude comme froide.  Je vous la recommande sincèrement!







DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I ZAPRASZAM PONOWNIE!

MERCI POUR VOTRE   VISITE ET A LA PROCHAINE! 









11 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem smaku, połączenie ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie jabłek i sera.Wygląda smakowicie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :)
    https://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko co zawiera camembert jest genialne. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja dziś jakąś tartę z kurczakiem chyba zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, no i wygląda smakowicie. Jak tylko kupię piekarnik (a właśnie się przymierzam), będę musiała upiec. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze, że jestem po obiedzie, bo bym zaczęła lizać monitor :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię tarty we wszelkich jej formach i podaniach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Głód taki mnie ogarnął, że ho....ho....Tak apetycznie wygląda że na pewno zrobię....Pozdrawiam gorąco... Kulinarna zdolniacho...Buziaki pa...

    OdpowiedzUsuń