24 października 2014

Wytrawna tarta z kurkami

To danie jest bardzo sycące, wystarcza niewielki kawałek by się najeść. Zwykle zostaje co nieco na kolejny dzień.

Składniki

gotowe ciasto francuskie
30 dag kurek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
 3 jajka
200 ml kremówki
10 dag startego, łagodnego żółtego sera
garść natki
pół łyżeczki tymianku
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej


Przygotowanie

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wylepiam ciastem płaską formę, przykrywam papierem do pieczenia, wsypuję na to szklankę suchego grochu i wstawiam na 20 minut do piekarnika czyli podpiekam ciasto na biało.
Teraz biorę się za nadzienie. Cebulę siekam dość drobno, czosnek podobnie. Czyszczę kurki, mniejsze zostawiam w całości, duże kroję na pół. Siekam natkę.
Na patelni karmelizuję cebulę i czosnek na łyżce oliwy i masła. Dodaję grzyby, tymianek, lekko solę i duszę około 15 minut. Gdy woda odparuje z patelni doprawiam pieprzem i solą. Studzę.
Podpieczony spód wyjmuję z pieca, zdejmuję fasolę i papier, studzę( balkon bywa bardzo użyteczny).
Gdy składniki ostygną łączę podsmażone grzyby z natką, całymi jajkami, śmietaną i serem. Mieszam. Wykładam to na podpieczony spód i wstawiam na 25-30 minut do piekarnika. Tarta jest gotowa gdy masa się setnie i zacznie złocić z wierzchu.
Podaję gorącą z miską zielonej sałaty.




4 komentarze:

  1. z grzybami tak jest-niewielka porcja potrafi nasycić
    wygląda w każdym razie bardzo ale to bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie widziałem bardziej zachęcająco wyglądającego dania. Poszukam jutro kurek na pobliskim bazarku i do roboty.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale przepysznie wygląda i pewnie równie obłędnie smakuje!

    pozdrawiam!
    jesuswannatouchme.
    <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze, że jestem po kolacji. Wygląda przepysznie i zapewne tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń