25 października 2014

Gruszki z sosem malinowym


Składnikid
dla 4 osób

4 twarde gruszki
sok z cytryny
200 gr cukru
1 laska cynamonu
1 laska wanilii
300 gr malin ( mogą być mrożone)i kilka do dekoracji


Przygotowanie

Gruszki obieram, przecinam na pół, wycinam gniazda nasienne i skrapiam sokiem z  cytryny. Przekrawam wanilię wzdłuż na pół, wyskrobuję nasionka. Wkładam wszystko do garnka, wsypuję cukier i cynamon. Wlewam wodę by przykryła owoce i gotuję ok 10 minut od zagotowania na bardzo małym ogniu. Trzeba uważać, żeby nie rozgotować gruszek. Zdejmuję z ognia i odstawiam do całkowitego wystygnięcia owoców w syropie.
Maliny wrzucam do garnka i gotuję 5 minut. Próbuję i dosładzam jeśli są zbyt kwaśne. Studzę i przecieram przez sito. Odstawiam do lodówki.
Z syropu wyjmuję wanilię, płuczę zimną wodą i osuszam. Użyję do dekoracji.
Wyjmuję gruszki z syropu, kroję w plastry. W pucharku układam wachlarz z owoców, polewam sosem malinowym i dekoruję wanilią.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. tak bardzo bym chciała spróbować! wszystko, co uwielbiam w jednym deserze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak sobie myślę, że przy Tobie jestem barbarzyńcą... Zdecydowanie ;)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż sobie przypomniałam, że w lodówce mam gruszkę ;p Nie wiem czy zrobię takie cudeńko jak Ty, ale na pewno ją zaraz zjem :D

    OdpowiedzUsuń