24 września 2014

Zupa z dyni

Znów piękne dynie pysznią się na straganach, pora więc zrobić z nich użytek. Dziś zupa z włoską nutką.

składniki

1 kg dyni
4 marchewki
2 gałązki selera naciowego
1 por ( tylko biała część)
kostka warzywna
szczypta oregano
100 ml chudej śmietanki
kilka łyżek startego parmezanu
mała dynia do podania


przygotowanie

Do dużego garnka wkładam pokrojone w dużą kostkę warzywa. Wlewam 1,5 litra wody, dorzucam bulion warzywny ( jeśli wolicie może być bulion z kurczaka lub prawdziwy, domowy rosół). Gotuję zupę 25 minut i miksuję. Teraz podgrzewam,smakuję, doprawiam solą, czarnym pieprzem, odrobinką chili i szczyptą oregano. Wyłączam ogień. Po chwili dodaję śmietankę.  Wlewam zupę do wydrążonej z pestek dyni, posypuję posiekanymi listkami bazylii i parmezanem. Natychmiast podaję.







3 komentarze:

  1. uwielbiam dynie we wszystkich formach. zupa musi być znakomita :) i jest przepięknie podana. aż zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. znowu mnie coś ominęło? :p spoko, coś czuję, że zrobisz ją jeszcze 10 razy tej jesieni ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, prezentuje się świetnie! Ale mnie tu długo nie było...

    OdpowiedzUsuń