25 września 2014

Makaron z pomidorami, cytryną i parmezanem.

Znów coś dla tych, którzy lubią włoskie smaki: parmezan, bazylię i orzeszki pinii.

składniki

40 dag pełnoziarnistego makaronu ( tym razem kokardki)
400 gr posiekanych pomidorów z puszki ( np. Mutti)
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
50 gr orzeszków pinii
1 cytryna ( najlepiej niepryskana)
pół szklanki świeżo tartego parmezanu
kilka listków bazylii
4 łyżki oliwy
sól, pieprz, chili

przygotowanie

Cebule kroję cieniutko w piórka. Siekam czosnek. Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy i wrzucam warzywa. Smażę krótko aby zmiękły. Wlewam pomidory z puszki, mieszam i gotuję na wolnym ogniu 15 minut. Próbuję, doprawiam solą i pieprzem oraz szczyptą chili.
Na innej, suchej patelni podgrzewam orzeszki pinii, często mieszam, gdy zaczynają się złocić zdejmuję z patelni ( zostawienie ich na gorącej patelni grozi ich przypaleniem).
Szoruję dokładnie cytrynę i ścieram z niej skórkę.
Gotuję makaron al dente, odcedzam zachowując kubek wody z gotowania. Odcedzony makaron natychmiast wrzucam do garnka, dodaję sos pomidorowy i skórkę cytrynową. Wlewam trochę wody z gotowania makaronu, mieszam. Wsypuję połową sera, resztę podaję oddzielnie na stół. Nakładam gorący makaron,posypuję orzeszkami i listkami bazylii. Skrapiam z wierzchu oliwą i podaję.




1 komentarz: