13 września 2014

Tarta z morelami

Składniki

  300 gr mąki
  150 gr masła
  3 żłótka
  100 gr cukru pudru
  2 łyżki śmietany

  1/2 opakowania serka mascarpone
  1/2 opakowania jogurtu greckiego
  kieliszek ajerkoniaku lub 2 łyżki cukru pudru ze szczyptą wanilii
  
 kilogram moreli
 2 łyżki dżemu morelowego
 2-3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

Zimne masło kroję w kosteczkę. Dodaję je do mąki wraz z pozostałymi składnikami i szczyptą soli. Szybko zagniatam i wstawiam przykryte do lodówki na 30 minut. 
Nagrzewam piekarnik do 200 stopni. 
Morele przecinam na pół i kroję w półksiężyce. Łączę serek z jogurtem i ajerkoniakiem ( najlepiej widelcem).
Ciasto rozwałkowuję między dwiema foliami spożywczymi na cienki placek. Zdejmuję górną folię i przekładam ciasto do formy odwracając je tak, by łatwo zdjąć folię. Starannie wylepiam brzegi, nie dociskam zbyt mocno. Wystające brzegi zostawiam. Obetnę je po 15 minutach pieczenia. Teraz kładę na ciasto papier do pieczenia, wsypuję szklankę grochu i wstawiam na kwadrans do pikarnika. Po tym czasie wyjmuję blachę, ściągam papier z grochem i odcinam wystające brzegi. Tartę znów wstawiam do piekarnika na 5-10 minut. Trzeba obserwować, ciasto powinno pozostać jasnozłote. Gotowy spód studzę. 
Teraz smaruję tertę serkiem, układam na wierzchu morele. Do dżemu dodaję łyżkę wrzątku, mieszam i tym smaruję owoce. Posypuję płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Ja już dałem spokój grzybom bo ile można ich zbierać i jeść. Trochę nieswojo się czuje jak marnieją w lesie ale co mam zrobić? Pogoda u nas przepiękna!

    Akurat o jedzonku tarta to słuchałem opowiadanie w radiu. Super to wygląda. I na pewno jest smaczne jeśli ktoś lubi to robić. ja tu sobie sam eksperymentuję. Kulinarnie znaczy sie i jak mam czas. Chciałbym się nauczyć robić sery różne. Bo sery bardzo lubię. I się nauczę.
    Pozdrawiam z nad granicy z Białorusią.
    Vojtek

    OdpowiedzUsuń
  2. TAK, SUPER, wrzuć wszystko co mnie ominęło jak byłam na wakacjach xD
    wygląda super apetycznie! tęsknimy, wracajcie już z tej Hiszpanii

    OdpowiedzUsuń
  3. widzisz Sabina, ja też nie jadłam, a ślinka cieknie na sam widok.
    jeszcze trochę takich pyszności i zacznę się wpraszać na jedzenie :D

    OdpowiedzUsuń