23 kwietnia 2014

Zupa krem ze szparagów

Składniki
dla 4 osób

2 pęczki białych szparagów
2 ziemniaki
1 cebula
100 ml białego, wytrawnego wina
100 ml śmietanki
sól, biały pieprz

Przygotowanie

Odłamuję końcówki szparagów. Przekrawam je wzdłuż na pół i wrzucam do garnka. Resztę dokładnie obieram z twardych łupinek, dodaję je do końcówek, szparagi odkładam na bok. Wlewam 2 szklanki wody, solę i gotuję 15 minut. W ten sposób otrzymam aromatyczny wywar.
Do innego garnka wlewam odrobinę oliwy, wrzucam posiekaną cebulę i chwilę podgrzweam. Następnie wrzucam pokrojone na kawałeczki szparagi i ziemniaki. Wlewam wino i pół litra wody. Gotuję kwadrans. Gdy wywar z łupin jest gotowy przelewam go przez sito do garnka ze szparagami. Wygotowane łupiny i końcówki wyrzucam. Teraz wszystko miksuję i próbuję. Doprawiam śmietanką, solą i pieprzem.
Gotowe!



4 komentarze:

  1. Ostatnio widziałam informację o sprzedaży szparagów z pola. Od razu poczułam wiosnę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam!! Sezon szparagowy uważam za otwarty;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dania, które są naturalne i bardzo zdrowie dla moich dzieci. Próba już w ten weekend :)

    OdpowiedzUsuń