Składniki
dla 4 osób
40 dużych, surowych, krewetek ( mrożonych) około 1/2 kg
1 szklanka kuskusu
20 ml oliwy
2 pomidory
1 czerwona papryka
szczypta chili w proszku
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki
1/2 pęczka kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 cytryny
8 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie
Robię marynatę do krewetek. Ścieram drobno skórkę z cytryn, dodaję przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, kmin, 4 łyżki oliwy, sól. Wkładam rozmrożone krewetki, odstawiam na bok, od czasu do czasu mieszam, by równomiernie się marynowały.
Kuskus wsypuję do miski, skrapiam oliwą, solę i mieszam. Wlewam szklankę wrzątku. Zaklejam miskę szczelnie folią spożywczą i odstawiam na 10 minut.
W tym czasie kroję drobno pomidory i paprykę. Mieszam z odrobiną soli, chili i 2 łyżkami oliwy. Gdy kuskus jest gotowy " drapię" go widelcem i wrzucam do niego przygotowane warzywa.
Robię sos: siekam drobno zieleninę, ząbek czosnku przeciskam przez praskę. Łączę to z sokiem z cytryn, szczyptą soli i 5 łyżkami oliwy.
Przycinam patyczki tak, by w całości mieściły się na patelni.Robię szaszłyki nadziewając na patyczki po 5 krewetek tak, by po położeniu na patelni płasko do niej przylegały.
Rozgrzewam patelnię, smażę szaszłyki po 2 minuty z każdej strony.
W tym czasie nakładam kuskus na talerze ( użyłam obręczy), kładę po dwa szaszłyki na talerzu i skrapiam krewetki ziołowym sosem. Resztę sosu podaję oddzielnie, w miseczce.
Ostatnio same łakocie!! Tylko ja bez kminku poproszę;))
OdpowiedzUsuńIdealne dla mnie połączenie kuskusu z krewetkami, pychota!
OdpowiedzUsuńno tego też nie jadłam ! kiedy Ty to robiłaś?
OdpowiedzUsuń