8 kwietnia 2014

Ale jaja!

Ponieważ zbliża się Wielkanoc pora hołd oddać jajom ;) Może czarne jaja Was zainspirują, by podać coś nowego. Nie dość, że kolor mają nietypowy to są z wierzchu chrupiące a płynne w środku.

Składniki
dla 4 osób

5 jaj kurzych
100 gr czarnego sezamu
100 gr bułki tartej
8 jajeczek przepiórczych
avokado
kilka plasterków wędzonego łososia ( ok. 20 dag)
pasta kawiorowa
czarny kawior
fleur de sel ( rodzaj drobnej, krystalicznej soli morskiej)
cytryna
sól, pieprz
olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie

4 jaja kurze gotuję 5 minut we wrzątku z octem ( w razie pęknięcia jajka, białko nie wypłynie do garnka). Po tym czasie żółtka zostaną płynne. 
Robię czarną panierkę miksując sezam z bułką tartą.
Do malutkiego garnuszka wlewam szklankę oleju. 
Szykuję trzy małe miseczki. Do jednej wsypuję trochę mąki, do drugiej surowe jajko, które 
roztrzepuję widelcem z solą i pieprzem, do tzreciej panierkę.
Podgrzewam olej.Obieram przestudzone jaja. Panieruję: mąką, jajkiem a na końcu sezamem. 
Smażę kolejno każde po 2 minuty( jajko powinno być zanurzone ) i osączam na papierowym ręczniku.
Gotuję 4 minuty jaja przepiórcze. Plastry łososia przycinam, by nie były zbyt wielkie. 
Avokado obieram i kroję na plasterki, skrapiam sokiem z cytryny.
Podaję.
Do podstawki wstawiam czarne, chrupiące jajo i posypuję z wierzchu fleur de sel.
Wokól jajka przepiórczego układam przycięte plasterki łososia, odginam lekko górną część " płatków" , skrapiam rybę cytryną a na jajku kładę odrobinę kawioru.
Nadziewam na wykałaczkę jajko przepiórcze i wbijam w kilka plasterków avokado. Obok kładę łyżeczkę pasty kawiorowej.









4 komentarze:

  1. jeju!! ...cudne!... ale mi narobilas smaku...

    OdpowiedzUsuń
  2. no rzeczywiście jest przepis! muszę przyznać,że mnie urzekły i całą noc chodziły po głowie. znakomite :D

    OdpowiedzUsuń