17 grudnia 2018

Słodka choinka / Sapin plein de douceur.

Witajcie! Dziś kolejne, oryginalne i zaskakujące ciasto. Robiłam je kilkakrotnie latem dodając świeże truskawki czy jagody. Oryginalny przepis pochodzi z DOMOWEJ CUKIERENKI. Moja wersja jest o wiele bardziej dekadencka, zawiera mus czekoladowy i nasączone w alkoholu wiśnie. 
Koleżanka podsunęła mi znakomity pomysł by wykorzystać to ciasto na Boże Narodzenie i upiec je w formie choinki. Zobaczcie same co z tego wyszło ;)

Składniki

na biszkopt

4 jaja
250 gr cukru 
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki 
nasionka z łaski wanilii
2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 gr świeżego szpinaku

na syrop

1/2 szklanki dobrej, zielonej herbaty
3 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka cukru pudru
skórka otarta z połowy cytryny

na mus czekoladowy

200 gr gorzkiej czekolady
6 jaj

dodatkowo

500 gr mrożonych wiśni
100 gr cukru
100 ml wódki

Przygotowanie

Z jednodniowym wyprzedzeniem szykuję wiśnie. Gotuję je z dodatkiem cukru na wolnym ogniu aż do wyparowania płynu. Następnie zalewam wiśnie wódką i odstawiam na noc. 
Szykuję biszkopt.
Miksuję szpinak.
Mieszam mąkę z sodą. 
Piekarnik nagrzewam do 170*C.
Ubijam jajka z cukrem dolewając powoli oliwę, następnie wsypuję mąkę w trzech porcjach i dokładnie mieszam.
Część ciasta wlewam  do wysmarowanej uprzednio masłem i opruszonej mąką silikonowej formy w kształcie choinki, resztę do tortownicy. 
Piekę ciasto około godziny na dolnej kratce. 
Po wystygnięciu wykrawam z krążka, który piekł się w tortownicy choinkę przykładając formę niczym szablon.


Szykuję mus: 
Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, odstawiam.
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na pianę ze szczyptą soli.
Dodaję kolejno żółtka do czekolady i energicznie mieszam.
Dodaję partiami pianę z białek, bardzo delikatnie mieszam, dodaję "pijane" wiśnie i odstawiam do schłodzenia w lodówce. Mus można przygotować dzień wcześniej i wlać go do foremki.

Szykuję syrop:
Mieszam wszystkie składniki, odstawiam.
Dolną część ciasta nasączam syropem.
Smaruję musem czekoladowym i kładę na wierzchu ciasto choinkę. Nasączam syropem i dekoruję.
Jak Wam się podoba taka choinka? 


Bienvenue! Aujourd'hui j'ai pour vous une propositipn très festive. C'est encore un  gâteau original et surprenant. Je l'ai préparées plusieurs fois en été en ajoutant des fruits rouges. Cette fois, pour satisfaire chaque gourmands et soublimer mon gâteau j'ai fait une mousse au chocolat avec des cerises griottes ambibés de vodka!
 Mon ami m'a donné une excellente idée de preparer ce gâteau pour Noël. Merci Maria!
Voilà mon petit sapin de Nöel ;)

Ingrédients

pour biscuit

4 oeufs
250 grammes de sucre
3/4 verres d'huile
2,5 verres de farine
graine d'une gousse de  la vanille
2 cuillères à café de bicarbonate de soude
250 gr d'épinards frais

pour le sirop

1/2 tasse de bon thé vert
3 cuillères à soupe de jus de citron
1 cuillère à soupe de sucre en poudre
zest finnémet haché d'un demi citron

pour mousse au chocolat

200 grammes de chocolat noir
6 oeufs

en plus

500 grammes de cerises griottes congelées
100 gr de sucre
100 ml de vodka

Préparation

La veille je prépare les cerises.Je les fais cuire avec du sucre à feu doux jusqu'à ce que le liquide s'évapore. Puis je les marine dans la vodka toute la nuits.
Je prépare un gâteau éponge.
Je mixe les épinards.
Je mélange la farine au bicarbonate de soude.
Je  chauffe le four  à 170 °C
Je fouette les œufs avec du sucre  en ajoutant lentement de l'huile d'olive, puis je verse la farine en trois portions, j'ajoute les epinards et je mélange tout  bien.
Je verse moitie de la pâte dans un moule en forme de sapin  de Noël préalablement graissé et  fariné  et moitie dans un moule ronde. Je les  mis au four pour environ une heure ( en bas de four).
Je prepare la mousse:
Je fais fondre le chocolat au bain-marie.
Je casse les oeufs en séparant les jaunes des blancs. Je fouette les blancs d'œufs avec une pincée de sel.
J'incorpore les jaunes d'oeuf au chocolat et je les  mélangeant énergiquement.
Ensuite, je melange délicatement ma preparation avec blancs d'oeuf.  J'ajoute les cerices bien sechées. 
Je prépare du sirop:
Je mélange tous les ingrédients et je les mis de côté. 
Je decoup le sapin pour obtenir un partie bas de gateau. Je les ambibe avec mon sirop.
Je couvre la génoise avec le mousse au chocolat et je dispose un partie haute de gteau. Je le decore et j'attends impatiamment mes convives ;))
Comment trouvez-vous mon sapin  de Noël?












Życzę Wam wspaniałych Swiąt !

Joyeux Nöel!








Dziękuję Wam za to, że do mnie zaglądacie, za wszystkie komentrze, które zostawiacie. Sprawiacie mi nimi ogromną radość ! 
Na nadchodzący Nowy Rok życzę Wam wszystkiego, co najlepsze i, oczywiście, szampańskiej zabawy!


Merci pour votre visite et à  l'année prochaine;)
Belle fête de fin d'année! 







23 komentarze:

  1. Woooow wygląda super!!! Może niedługo spróbuję 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło baaaardzo fajnie:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest cudna..Jak już powiało świętami...Gorąco przytulam pa...

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne ciasto na święta.
    Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego z okazji Bożego Narodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda to bardzo oryginalnie i na pewno robi wrażenie! :) Istne święta na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda. Fantastyczny pomysł miałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, że zajrzałaś do mnie z życzeniami. A ja tak sie przjęłam Twoim choinkowym ciastem, że zupełnie zapomniałam. Życzę Ci zatem cudownych, magicznych, pysznych Świąt!

      Usuń
  7. Tak Hala Koszyki.Nie uwierzysz ale byłem tu pierwszy raz. Prawdziwy Warszawiak nie zna Warszawy :) Pięknie jest zrobione i trzy poziomy. Była bezpłatna degustacja śledzi zrobionych na różne sposoby.

    Ciasto rewelacja. Najważniejsze, że chce się robić, che się eksperymentować. Fotki super. Jeśli coś się chce tak ogólnie od życia nie tylko od kuchni to znaczy, że człowiek żyje. Jak nic się od życia nie chce to czlowiek wegetuje. Wymądrzył się Vojtek:)
    PS. Nie widuje na Internetach Twojej córki. Złóż Jej ode mnie życzenia. Miło Ją wspominam.
    Jeszcze raz WSZYSTKIEGO LEPSZEGO OD NAJLEPSZEGO !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bosko!! Muszę ten przepis wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuje i jeszcze raz dobrych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku. U na teraz Wigilia. Pada śnieg z deszczem. Życie toczy się cały czas do przodu coraz szybciej.............

    OdpowiedzUsuń
  10. samych dobrych chwil na Święta życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hi!
    Great post dear. <3
    Maybe follow for follow?
    https://belyfashionadress.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Trochę zamuliłam z blogowaniem przez Święta, ale JAKIE TO JEST PIĘKNE i jaki musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda super! z ciast ze szpinakiem miałam okazję jeść tylko popularny jakiś czas temu "leśny mech";)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ni jadłam jeszcze ciasta ze szpinakiem.
    Ciekawa jestem jego smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajne połączenie ciasta szpinakowego z musem czekoladowym! Nie dość, że pięknie wygląda to pewnie jeszcze świetnie smakuje. Ja jednak ie byłabym sobą gdybym nie dodała do tego ciasta polewy czekoladowej z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ Uważam, że pasuje do wszystkich ciast i deserów, jest prosta w wykonaniu, pięknie wygląda i ma świetną konsystencję. Polecam spróbować!

    OdpowiedzUsuń