14 stycznia 2019

Tatar z krewetek z avokado i pomaranczą / Tartare de crevetes, avocat, orange.

Witajcie! Karnawał w pełni chciałabym zatem zaproponować Wam małe co nieco w sam raz na karnawałowy bufet. Krewetki i avokado to zgrany duet, ale strasznie oklepany. Dlatego postanowiłam nieco go  ożywić i tak powstała dzisiejsza przystawka. 
Do przepisu użyłam świeżych, obgotowanych krewetek, ale mrożone spiszą się równie dobrze. Wybierzcie te o większym kalibrze, omijajcie tzw. koktailowe, które często są suche i mają mało smaku. Zapraszam!

Składniki

na 2 duże lub 4 małe porcje

30 dag krewetek
1 dojrzałe avokado 
1 pomarańcza
1/2 cebuli
1/2 ząbka czosnku
1/2 papryczki chili
1/2 łyżeczki utartego imbiru
sos rybny
pół pęczka kolendry
oliwa
pieprz


Przygotowanie


Krewetki, cebulę i avokado  kroję w drobną kostkę. Wykrawam 4 segmenty z pomarańczy i również kroję w drobną kostkę. Siekam kolendrę i chili a czosnek przepuszczam przez praskę. Łączę składniki sałatki, doprawiam oliwą, 2 łyżkami soku z pomarańczy, sosem rybnym i pieprzem. Tę aromatyczną przystawkę podaję w kieliszkach lub szklanych miseczkach.  Banalnie proste, prawda? 
Życzę Wszystkim smacznego ! 



Bienvenue! Aujourd'hui je vous propose un entrée simple et savoreaux. Pour ajouter un peut de fraicheur à ce mariage parfait de crevetes et avocats j'ai pris un orange et la coriandre. Voilà mon entrée de carnaval!

ingrédients

pour 2 grandes ou 4 petites portions

30 grammes de crevettes
1 avocat  
1 orange
1/2 oignon
1/2 gousse d'ail
1/2 piment
1/2 cuillère à café de gingembre râpé
sauce de poisson
un demi-bouquet de coriandre
l' huile
poivre


préparation

Je coupe l'ognion, l'avocat et 4 ségments d'orange en petits cubes. Je coupe finnément  la coriandre, l'ail et le piment rouge. Je mélange les ingrédients de la salade, je l'assaisonne avec de l'huile d'olive, 2 cuillères à soupe de jus d'orange, sauce de poisson et poivre. Je sers cet apéritif aromatique dans des verres ou des bols en verre. C'est vraiment simple, non?
Bon appétit!






DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I ZAPRASZAM PONOWNIE!

MERCI DE VOTRE VISITE ET À  BIENTÔT!










12 komentarzy:

  1. Ślinka mi cieknie na sam widok tego dania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezwykle elegancko... nigdy nie jadłam podobnej potrawy. Ba, nie przypominam sobie abym jadła krewetki! Muszę kiedyś spróbować:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, coś dla mnie, bo krewetek ci u mnie dostatek :)
    Zapiszę do spróbowania w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  4. I krewetki i awokado uwielbiam.Fajny przepis.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. I love Prawns but not avokado

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzeba przyznać, że danie wygląda bardzo apetycznie :D
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda apetycznie. Nie jadłam takiej postaci tatara.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chociaż pięknie to wszystko wygląda niestety krewetki nie zjem.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Tylko raz w życiu jadłam krewetki, były źle zrobione i się zraziłam :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Podziwiam Cię szalenie. Chciałabym mieć choć odrobinę Twojej fantazji w kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ça a l'air délicieux!!! 🥰🧡

    OdpowiedzUsuń