11 listopada 2015

Jesienna sałatka z pieczonymi warzywami

Składniki
na 4 porcje

szklanka soczewicy ( kolor dowolny)
kilogramowy kawałek dyni
czerwona papryka
5 ząbków  czosnku
torebka świeżego szpinaku czyli 125 gr 
łyżka jasnego octu owocowego ( użyłam białego octu balsamicznego)
oliwa z oliwek
suszony tymianek
sól, pieprz

Przygotowanie

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. 
Soczewicę zalewam zimną wodą i odstawiam na pół godziny.
Dynię kroję wraz ze skórą na grube, pięciocentymetrowe plastry. Kładę je na blasze wraz z papryką w całości i 4 nieobranymi ząbkami czosnku. Skrapiam wszystko oliwą, solę, dynię posypuję tymiankiem. Wstawiam na godzinę do piekarnika. 
Gotuję soczewicę przez 20 minut na średnim ogniu, odcedzam.
Wyciskam przez praskę ostatni ząbek czosnku, który wrzucam na patelnię skropioną oliwą. Po chwili dodaję szpinak i lekko solę. Smażę 5 minut, odstawiam.
Wyjmuję warzywa z pieca, paprykę natychmiast przekładam do miski i szczelnie owijam folią spożywczą. Gdy przestygnie obieram ją ze skórki zachowując cały sok. Robię z niego winegret. Dodaję upieczone ząbki czosnku, przecieram przez sitko by był idealnie gładki. Dodaję łyżkę octu, 3 łyżki oliwy, szczyptę soli, pieprzu i tymianku. Starannie mieszam.
Pozostało jedynie podać sałatkę, gdyż wszystkie składniki są gotowe. Można połączyć je w salaterce i skropić sosem. Na niedzielny obiad wybrałam inny sposób prezentacji, zrobiłam indywidualne porcje. Paprykę pokroiłam w paseczki a francuską łyżeczką wykroiłam kulki z upieczonej dyni.





6 komentarzy:

  1. Czytam, zachwycam się i czytam. I taka myśl mi przyszła nagle - jakby to pięknie było mieszkać gdzieś w sąsiedztwie takiej zdolniaszki kulinarnej.
    ;))

    U mnie dynia też króluje obecnie; ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jesienna sałatka zdecydowanie mnie przekonuje, aż się głodna zrobiłam! czas na kolację :) gdybym tylko miała dynię...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupełnie nowe smaki. Może faktycznie czas na coś innego 😊

    OdpowiedzUsuń