15 kwietnia 2015

Kanapeczki inne niż zwykle

Składniki
dla 4 osób

bagietka
kozi ser ( porcja rodzinna 200gr)
2 młode cukinie
3-4 nieduże, dojrzałe pomidory
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
szczypta suszonego oregano, sól, pieprz
kilka listków bazyli

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Cukinię, pomidory ze skórką, ser i bagietkę kroję w plasty.
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wkładam plasty cukinii, lekko solę i pieprzę, smażę 2 minuty z każdej strony. Wyjmuję na talerz a do pozostałej oliwy wrzucam czosnek, oregano i plastry pomdorów. Musi być tylko jedna warstwa. Smażę po 3 minuty z każdej strony, teraz solę i doprawiam pieprzem.
W plaskiej formie układam naprzemiennie bagietkę, pomidora, ser i cukinię aż do wyczerpania składników, skrapiam to pozostałą oliwą ze smażenia. Wstawiam do piekarnika na 20-25 minut. 
Podaję z listkami bazyli i świeżo zmielonym pieprzem.






6 komentarzy:

  1. Cóż za smakowitości!
    A u mnie na fotce nie serniczek, a wegańskie ciasto kokosowo - nerkowcowe. Mój faworyt ostatnich tygodni. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jak to mi tu pachnie, właśnie idę szykować kolację i jedno obiecuję sobie na pewno, co prawda nie dziś, ale przepis z pewnością wykonam,jak tyko uzupełnie zapasy domowe o kozi ser i cukinię.
    Mniam!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie kanapki! a jeszcze bardziej kocham cukinię w takim wydaniu <3
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a to coooo czemu mnie to ominęło

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze, że jestem po obiadku... ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają tak,że nie da się im oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń