26 marca 2015

Łosoś w cieście francuskim

Skladniki
dla 4 osób

400 gr łososia
1 opakowanie ciasta francuskiego
żółtko do posmarowania ciasta
łyżka oliwy z czosnkiem i chili
łyżka sosu worcester

ogórek wężowy
jogurt grecki
1 mały ząbek czosnku
koperek

Przygotowanie

Nagrzewam piekarnik do 200 stopni.
Łososia kroję na równe porcje, smaruję aromatyczną oliwą i sosem worcester, odstawiam na 20 minut. Rozmrażam ciasto francuskie, kroję na paski. Na blasze kładę papier do pieczenia, na nim paski cista a na nich łososia. Zawijam ciasto, z resztek formuję małe kokardki i przyklejam na wierzchu. Smaruję je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody.
Piekę łososie 20 minut.
W tym czasie robię sos tzaziki: ogórka 0bieram, wypestkowuję, kroję w drobną kostkę, czosnek przeciskam przez praskę i łączę wszystko z jogurtem. Doprawiam solą i pieprzem.
Podaję.




4 komentarze:

  1. Uwielbiam!!! Łososia to ja chyba mogę zjeść pod każdą postacią... to jest zdecydowanie "moja rybka" :) A w cieście to już w ogóle... ale jeszcze nigdy nie widziałam tak zawiniętych kawałków, będę musiała to wypróbować bo wygląda świetnie.

    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda że tak daleko bo bym zamówiła u Ciebie takie pyszności....Dziękuje za życzenie.... U mnie jest jak na wigilię...pada śnieg.. A e mimo zimna wspaniałych , rodzinnych i ciepłych Świat dla Ciebie i rodziny życzę....Gorące buziaki pa....

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak sobie przeglądam Twoje przepisy. No i jako zatwardziały rybożerca, w tym łososia... Hm. Generalnie przygotowuje łososia saute, czyli sól, pieprz (ew. jakieś min. ilości gotowej przyprawy do ryb), patelnia z olejem, potem masło, cytryna. Zawsze mi się wydawało, że akurat ta ryba nic więcej nie potrzebuje, aby delektować się jej smakiem. A tu proszę.. francuska kokardka. Spróbuję i poproszę o więcej inspiracji dla rybożerców :)))

    OdpowiedzUsuń