25 marca 2015

Kozi serek pełen świeżości

Piękna pogoda skończyła się równie nagle jak się pojawiła. Z dwóch pięknych dni zrobił się jeden, ponieważ smog spowił Paryż tak skutecznie, że słońce nie miało szansy się przebić. Znów jest szaro i zimno, pora więc wrócić do kuchni.

Składniki
dla 4 osób

1 opakowanie kremowego, koziego serka ( 200gr)
2-3 łyżki jogurtu greckiego
200 gr mrożonego groszku
kilka listków świeżej mięty
skórka z połowy cytryny
garść sałat
kilka orzeszków włoskich
sól, pieprz, sok z połówki cytryny

Przygotowanie

Groszek gotuję 5 minut we wrzątku, odcedzam i natychmiast wrzucam do miski z wodą z lodem, dzięki czemu groszek zachowa soczyście zielony kolor. Odcedzam, mieszam z posiekaną miętą, startą skórką z cytryny i szczyptą soli.
Serek mieszam z jogurtem, pieprzę, próbuję i solę w razie potrzeby. 
Z łyżki oliwy i łyżeczki soku z cytryny robię winegret. Doprawiam solą, oregano i szczyptą pieprzu.
Do kieliszków do martini wkładam część serka, posypuję grubą warstwą groszku i przykrywam serkiem. Dekoruję sałatami wymieszanymi uprzednio z winegretem i orzeszkami.  
Jeden z kieliszków posmarowałam od wewnątrz oliwą i posypałam ziarnami sezamu, ale nie podobało mi się, więc porzuciłam ten pomysł ;)





5 komentarzy:

  1. I na języku wiosna! Już to pachnie pysznością, tworzysz smakowitości jednym machnięciem. ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo wytwornie podane, muszę kiedyś skopiować pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajne :) nigdy nie jadłam koziego sera, muszę w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pyszności pokazujesz że aż bierze zazdrość...Buziaki pa....

    OdpowiedzUsuń