21 stycznia 2015

Zupa krem z pieczarek

Dzięki Binie łapczywie korzystam z kapryśnego, wolnego internetu i zapraszam na obiad zanim ostygnie ;)

Składniki

50 dag pieczarek
2 ziemniaki
cebula
ząbek czosnku
liść laurowy
100 ml kremówki

Przygotowanie

Czyszczę i płuczę pieczarki. Kilka najładniejszych kroję w plastry, zajmę się nimi później, pozostałe grzyby drobno siekam.
Siekam cebulę i obsmażam na dwóch łyżkach oliwy. Dorzucam posiekane pieczarki. Lekko solę. Obieram ziemniaki, cienko kroję, wrzucam do warzyw, wlewam półtora litra wrzątku. Gotuję pół godziny.
W tym czasie obsmażam plastry pieczarek na łyżce masła, solę i pieprzę. Odsączam na ręczniku papierowym, odstawiam.
Miksuję zupę na gładką masę. Dodaję śmietanę, mieszam, wrzucam listek laurowy i wyciskam przez praskę ząbek czosnku. Zagotowuję i wyłączam.
Podaję dekorując każdą porcję podsmażonymi plasterkami pieczarek i listkiem natki.




2 komentarze:

  1. Jaka piękna. Aż ślinka cieknie. Sama odrzuciłabym jedynie czosnek, bo w ogóle go nie toleruję.

    OdpowiedzUsuń