22 stycznia 2015

Kaczka w pomarańczach


Składniki
dla 4 osób

4 piersi kaczki ze skórą
3 pomarańcze
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kilka kropli oliwy z chili
sól, biały pieprz


1szklanka kuskusu
2 cebule
natka

Przygotowanie

Nacinam skórę kaczki w karo, uważając, by nie skaleczyć mięsa. Kładę kawałki na średnio nagrzanej patelni skórą do dołu, solę i pozwalam się tłuszczowi powoli wytapiać.
W tym czasie dokładnie szoruję jedną pomarańczę, ocieram z niej skórkę i ostrym nożem wykrawam cząsteczki. Udekoruję nimi mięso. Wyciskam sok z 2 pomarańczy. Wlewam go na patelnię, zagotowuję, zmniejszam ogień. Dodaję przeciśnięty ząbek czosnku i oregano. Gotuję 10-15 minut na wolnym ogniu i zagęszczam mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną soku pomarańczowego. Próbuję, dodaję oliwkę chili, sól i pieprz.  Odstawiam.
Nagrzewam piekarnik do 120 stopni.
Zaglądam do kaczki. Gdy skórka jest ładnie przyrumieniona odwracam kawałki i smażę kolejne 10 minut, następnie wkładam piersi kaczki do piekarnika na 20 minut.
Siekam drobno cebulę, podsmażam na oliwie, nie rumienię.
Wsypuję kuskus do szklanej miski. Wlewam do niego 2 łyżki oliwy i szklankę wrzątku. Mieszam i natychmiast szczelnie przykrywam, odstawiam na 10 minut. Po tym czasie łączę kuskus z cebulką i drobno posiekaną natką, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Wyjmuję kaczkę, kładę kawałki na drwenianej desce żeby odpoczęły 15 minut, następnie ukośnie kroję.
Nakłdam. Po jednej stronie talerza 3 łyżki kuskusu, po przeciwnej podłużna kałuża sosu. Na środku plastry kaczki.






3 komentarze:

  1. Ach, jak ja zazdroszczę Binie tych smakołyków. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To moja ulubiona kombinacja, uwielbiam kaczkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda i na pewno smakuje cudownie :D ale bym zjadła kaczkę :3

    OdpowiedzUsuń