19 grudnia 2014

Kurczak świąteczny

Składniki

1 kurczak
2 garście suszonych moreli
3 gwiazdki anyżu
kilka goździków
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki miodu
szczypta chili
skórka otarta z mandarynki
100 ml soku pomarańczowego

Przygotowanie

Kurczaka nacieram sypkimi przyprawami i solą. Polewam dokładnie miodem ( cienką stróżką). Posypuję otartą skórką z mandarynki, którą niezwłocznie zjadam, wszak zadowolony kucharz to lepszy kucharz ;) . Wkładam kurczaka do naczynia żaroodpornego. Dodaję całe morele, gwiazdki anyżu i goździki.wlewam sok, przykrywam i odstawiam na godzinę.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Wstawiam kurczaka w zamkniętym naczyniu. Włączam termoobieg. Po pół godzinie wyłączam termoobieg, wyjmuję na chwilę kurczaka i polewam go sosem z pieczenia. Przykrywam i znów wstawiam do piekarnika na pół godziny. Znów go wyjmuję,  polewam i wstawiam na ostatnie 30 minut do pieczenia.
W tym czasie gotuję ryż i szykuję surówkę. Tym razem są to tarte buraczki z jabłkami.
Wyjmuję kurczaka z pieca, odstawiam na 20 minut żeby odpoczął. Przelewam sos przez sito żeby pozbyć się przypraw. Najładniejsze, całe morele zostawiam, te zupełnie rozgotowane przecieram razem z sosem.
Kroję kurczaka. Na talerze nakładam ryż ( użyłam małej, półokrągłej miseczki by postawić ryżowe " babki"), obok kładę porcję kurczaka, morele i skrapiam to sosem. Resztę sosu podaję w sosjerce.




3 komentarze:

  1. Boże, jaka ta kulka ryżu idealnie kulista! Perfekcja w każdym szczególe! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobry ten kurczak, w tym zestawie nawet chętnie zjadłam mięso z owocami, co jak wiesz, niespecjalnie mi zazwyczaj podchodzi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja za to jestem wielką fanką mięsa z owocami i bardzo chętnie bym skosztowała tego dania :D

    OdpowiedzUsuń