7 listopada 2014

Leniwy sernik

Chodził za mną , chodził, więc pojechałam do polskiego sklepu po zmielony ser i upiekłam. Dlaczego leniwy? Zamiast piec spód wyłożyłam tortownicę biszkoptami. Proste pomysły bywają najlepsze. Do masy serowej użyłam kaszy manny, dzięki czemu wyszła puszysta. Dodałam też prawdziwą wanilię. Uwierzcie mi- sukces gwarantowany!

Składniki
na tortownicę o średnicy 26 cm

1 kg zmielonego, naturalnego, białego sera ( mój się nazywał Delfiko, serek śmietankowy, naturalny)
6 jaj ( oddzielnie białka i żółtka)
20 dag cukru ( może być puder)
2 łyżki kaszy manny
laska wanilii
kilkanaście podłużnych biszkoptów


Przygotowanie

Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.
Ucieram żółtka z cukrem na puszystą masę ( mikserem, oczywiście). Wyskrobuję nasionka z laski wanilii i wrzucam do kogla- mogla. Dodaję porcjami ser, dokładnie mieszam. Białka ubijam ze szczyptą soli na sprężystą pianę ( nie za długo, bo piana zrobi się krucha, łamliwa i nie będzie miała siły utrzymać sernika). Teraz wsypuję kaszę manną do masy serowej, dodaję 1/3 piany i dokładnie, energicznie mieszam. Resztę piany dodaję już delikatnie, mieszam przekładając masę łopatką, by nie zniszczyć struktury piany.
Na dnie tortownicy układam biszkopty, łamię je w razie potrzeby by cała powierzchnia była przykryta. Wlewam masę, wyrównuję powierzchnię. Wstawiam na godzinę do piekarnika. Po 50 minutach podglądam czy wierzch się zbytnio nie rumieni. Jeśli tak to przykrywam go kawałkiem foli aluminiowej. Przed wyjęciem sernika z pieca sprawdzam czy jest upieczony wtykając we środek patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe. Teraz najtrudniejszy etap. Trzeba poczekać aż ciasto ostygnie, a stygnie dłuugo, żeby się do niego dobrać. Upiekłam je wieczorem po kolacji, gdy wszyscy mieli pełne brzuchy. Dzięki temu puszysty sernik towarzyszył nam przy porannej, sobotniej kawie.
Smacznego!




9 komentarzy:

  1. chętnie bym spróbowała .. rezerwuję kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej
    Będę uważał 11 listopada. I raczej do końca nie będę. Jest nowa trasa przez Wisłę mostem poniatowskiego. Boje się, żebym do Wisły nie wpadł, bo woda zimna o tej porze. Nie podoba mi sie ta trasa ale pójdę.

    Sernik i szarlotka to była specjalność mojej cioci. Niestety umarła w tym roku. na serniku robiła jeszcze taka kratkę i to się świeciło jak polakierowane. Zdaje mi się jajkiem było smarowane? Dobrze, ze upraszczasz. Tak się teraz robi, bo życie szybko pędzi.
    Smacznego i dzięki za wizytę
    Vojtek

    OdpowiedzUsuń
  3. Oto mój plan na jutro, dziękuję! :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomina sernik mojej mamy, czyli coś co potrafiłam zjeść w nieograniczonych ilościach. Za nim tęskno mi najbardziej od kiedy nie jem cukru.

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! uwielbiam tego typu serniczki:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama uwielbiała robić takie serniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. PRZEPYSZNY. smak Polski we Francji :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Co moge napisac? Bede robic ::-) :-)

    OdpowiedzUsuń