22 listopada 2014

Antrykot z sosem z mango

Znów zaskakujące połączenie. Sos jest przepyszny, gęsty, aromatyczny, smakuje o wiele lepiej niż wygląda. Będzie też idealnie pasował do pieczonego kurczaka lub indyka.

Składniki
dla 4 osób

kawałek antrykotu wołowego ok 800 gr
2 dojrzałe, miękkie mango
1 cm posiekanego drobno imbiru
łyżeczka miodu
2 łyżki octu owocowego
4 listki świeżej szałwi lub 1/2 łyżeczki suszonej
1 cebula
2 łyżki oliwy


Na pure

1 kg batatów
100 ml ciepłego mleka
2 łyżki masła

Przygotowanie

Robię sos. Mango obieram, kroję na kawałeczki. Siekam cebulę i szałwię. W małym garnuszku rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę, mango, szałwię i imbir. Lekko solę, wlewam ocet i gotuję na wolnym ogniu 15 minut. Miksuję, doprawiam do smaku, odstawiam na bok.
Obieram bataty, kroję w podobnej wielkości spore kawałki. Słodkie ziemniaki zalewam zimną wodą i gotuję jak zwykłe ziemniaki do miękkości.
Nagrzewam piekarnik do 120 stopni.
Rozgrzewam patelnię grillową, kładę na niej mięso, zmniejszam ogień i rumienię z obu stron. Solę i pieprzę. Przekładam mięso do piekarnika na dziesięć minut. Po tym czasie mięso będzie krwiste. Jeśli wolicie lepiej wysmażone zostawcie je o 5 minut dłużej w piekarniku.
Odcedzam bataty, wrzucam zimne masło, wlewam ciepłe mleko i energicznie ubijam ziemniaki, wyłącznie ręcznie! Wrzucone do miksera zamienią się w masę przypominającą klej do tapet i zrobią się niejadalne! Na szczęście słodkie ziemniaki są bardziej miękkie od swych polskich kuzynów, przerobienie ich na gładkie pure jest naprawdę łatwe.
Wyjmuję mięso z piekarnika, kładę na drewnianej desce i daję mu 10 minut odpocząć.
W tym czasie wyjmuję talerze, układam na nich po garści rukoli wymieszanej z sosem vinegret ( 3 łyżki oliwy, łyżeczka octu balsamicznego, szczypta soli i pieprzu, szczypta suszonego oregano). Nakładam po dwie łyżki pure z batatów i sosu z mango. Kroję mięso w poprzek włókien i nakładam po 3-4 plastry na każdy talerz. Gotowe.



2 komentarze:

  1. Co bym tu nie weszła to nazwy, które słyszę pierwszy raz w życiu i takie też jedzonko ;D Ale przynajmniej się czegoś nowego kulinarnego dowiem :) Wygląda przepysznie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno spróbuję! :D uwielbiam połączenie owoców i mięsa, ale jeszcze nigdy nie jadłam go z mango :) brzmi na prawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń