10 lutego 2014

Pieczone przegrzebki

Przegrzebki czyli muszle świętego Jakuba można było już kilka lat temu kupić w warszawskich Kuchniach Świata ( mrożone). Potem pojawiły się świeże w Makro. Zdecydowanie polecam te drugie, choć zawsze istnieje ryzyko, że nie będą idealnie świeże. We Francji przegrzebki są bardzo popularne i przez całą zimę i wiosnę są dostępne. Jeśli nie umie się lub nie chce bawić z ich otwieraniem, nie ma problemu. Można wybierać między takimi w skorupkach lub już z nich wyjętymi. Puste muszle można kupić oddzielnie, widziałam nawet mrożone!
Postanowiłam podać ten przepis, ponieważ użyta do niego panierka jest tak dobra, że z powodzeniem można ją wykorzystać do ryb lub piersi z kurczaka.

Składniki

dla 2 osób

12 przegrzebków ( tylko biała część, bez pomarańczowego korala )
2 plasterki szynki parmeńskiej
1 ząbek czosnku 
2 gałązki natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
łyżeczka masła
2 łyżki oliwy
sól, biały pieprz

Przygotowanie

Do miksera wrzucam czosnek, pokrojoną szynkę, natkę, masło i bułkę tartą. Miksuję aby otrzymać aromatyczną panierkę dolewając oliwę.  Rozgrzewam piekarnik do 210 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam przegrzebki posmarowane odrobiną oliwy. Na każdy nakładam pół łyżeczki panierki. Piekę 8 minut. Jeśli zostawimy je w piekarniku zbyt długo zrobią się gumowate i obeschną z wierzchu. Żeby sprawdzić czy się upiekły najlepiej jest jednego przekroić. Jeżeli w środku nie jest szklisty to jest gotowy. Podaję ze świeżym pieczywem.






6 komentarzy:

  1. Takie pyszności, to ja rozumiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym skosztowała ;)

    http://xiness.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię muszle, nigdy sama ich jeszcze nie przyrządzałam, ale mama mojego chłopaka robi przepyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Coż, to była romantyczna kolacja dla dwojga, ale następnym razem zrobię na rodzinny obiad :)

      Usuń