7 października 2013

Kokardki pachnące cytryną

Danie do menu "Wspomnienie lata"

Kokardki pachnące cytryną
dla 4 osób

składniki

40dag makaronu kokardki
2 nieduże cukinie
1 cytryna
4 ząbki czosnku
1 cebula
2 garście rukoli
pół szklanki startego parmezanu
pół małej ricotty
sól, pieprz, szczypta chili

Przygotowanie

Cukinię kroję w zapałki, najlepiej na tarce, siekam drobno czosnek i cebulę. Na drobnej tarce ścieram skórkę z cytryny i wyciskam z połówki sok. 
Wstawiam wodę na makaron i rozgrzewam oliwę na dużej patelni. Wrzucam do niej czosnek i cebulę, aby się zeszkliły, dodaję cukinię i od razu lekko solę. Gdy woda z patelni odparuje dodaję skórkę cytrynową, i rukolę a po chwili parmezan i odrobinę chili.
Makaron gotuję al dente, zmięknie jeszcze trochę po połączeniu z sosem. 
Odcedzam makaron i od razu, bez hartowania go zimną wodą, wrzucam z powrotem do garnka i już nie na ogniu łączę z warzywami z patelni, mieszam. Dodaję sok z cytryny i ricottę, znów mieszam i próbuję. Teraz doprawiam do smaku solą i pieprzem, najlepiej prosto z młynka.
Podaję makaron w dużej misce.


4 komentarze: