6 października 2013

Grzanki z tapenadą z czarnych oliwek

Na początek coś prostego i smacznego, co przywołuje minione niedawno lato.

Przystawka do obiadu "Wspomnienie lata"

Grzanki z tapenadą z czarnych oliwek

Składniki

puszka czarnych oliwek bez pestek
2 ząbki czosnku
3 fileciki anchois
2 łyżki oliwy extra virgin
kilka listków świeżej bazylii
pieprz
bagietka lub ciabata i dodatkowy ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Fileciki i czosnek siekam, wrzucam do miksera razem z pozostałymi składnikami. Gdy wszystko dobrze się zmiksuje doprawiam szczodrze pieprzem, aby tapenada nie była mdła. Pieczywo kroję  na kromki, opiekam w tosterze lub piekarniku przez chwilę i gdy jest jeszcze ciepłe nacieram ząbkiem czosnku. 
Podaję  tapenadę w miseczce, a grzanki obok, by nie straciły swej chrupkości. 
Słoiczek z tapenadą wytrzymuje w lodówce dwa tygodnie, świetnie smakuje też z krakersami.


1 komentarz:

  1. O matko, pragnęłabym mieć przy sobie kogoś kto by mi czynił takie cuda w kuchni.

    OdpowiedzUsuń