8 października 2013

Ciasto wiśniowe

Deser do obiadu "Wspomnienie lata"

Ciasto wiśniowe

składniki 

2 żółtka
100 g cukru pudru
350g mąki
150g masła (nie margaryny)
1-2 łyżki śmietany 18%
pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie będzie zakalca, choć to ciasto jest pełne soczystych owoców) szczypta soli
2 saszetki cukru z prawdziwą wanilią

600g wiśni bez pestek, mrożone nadają się wyśmienicie
szklanka cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej (dzięki niej z soku, który wycieknie z owoców powstanie sos)
2 płaskie łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Zagniatam kruche ciasto. Ucieram żółtka z dwiema łyżkami cukru pudru. Suche składniki wrzucam do miksera, mieszam, dodaję pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka i śmietanę. Gdy tylko składniki połączą się dzielę ciasto na dwie prawie równe części. Tę większą rozwałkowuję i wkładam do niskiej, ceramicznej formy do tart. Drugą część ciasta rozwałkowuję między dwoma kawałkami folii spożywczej by nadać mu kształt koła, posłuży do przykrycia formy. Teraz oba ciasta wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę.
Wiśnie mieszam w misce z mąką, cukrem i cynamonem.
Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni. Wykładam wiśnie na ciasto w formie, przykrywam drugim kawałkiem i zalepiam brzegi. Robię nacięcia nożem by umożliwić parze wydostawanie się. Wstawiam ciasto do piekarnika na 20 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 180-u, przykrywam ciasto folią aluminiową i piekę je jeszcze godzinę. Ciasto jest gotowe gdy wierzch się zazłoci. Wyłączam piekarnik i daję ciastu powoli ostygnąć.
Podaję je z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.


3 komentarze: