28 października 2013

Ciasto fillo ze szpinakiem i serem pleśniowym

                   

przystawka do obiadu "Jesień w pełni "

Składniki

7 płatów ciasta fillo
300 gr świeżego szpinaku
100 gr pleśniowego sera np. roquefort'a
kilkanaście migdałów grubo posiekanych
50 gr stopionego masła
1-2 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie

Myję i siekam szpinak,bardzo delikatnie solę i odstawiam na 10 minut. W tym czasie kroję migdały i  rozgniatam ser widelcem. Odciskam rękami szpinak z nadmiaru wody i łączę z serem, śmietaną ( masa nie może być zbyt płynna), doprawiam pieprzem i wsypuję posiekane orzechy. Teraz biorę płat ciasta, pozostałe przykrywam, aby zbytnio nie obeschły. Przy pomocy pędzelka smaruję cienko ciasto roztopionym masłem. Płat kroję na pół, każdą połówkę składam wzdłuż długiego boku znów na pół. Biorę łyżeczką farsz i nakładam blisko jednego brzegu ciasta. Składam pasek ciasta tak by powstał trójkąt, co oznacza, że farsz jest schowany między kilka warstw ciasta. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Układam moje trójkąty na wyłożoną pergaminem blachę. Wstawiam na kwadrans do piekarnika. Gdy są rumiane wyjmuję. Należy je zjeść najpóżniej kilka godzin po przygotowaniu póki są chrupiące. Wtedy są najlepsze!





6 komentarzy:

  1. na wieczór nie powinno się czytać tak smakowitych postów, tym bardziej, jeżeli uwielbia się szpinak i ser pleśniowy ;p
    przepis zapisuję i umieszczę w moim przepiśniku, który właśnie tworzę powoli ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda, niestety nie lubię sera pleśniowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne rożki. Lubię ciasto filo, niestety raczej u nas niedostępne, może ew. w jakiś delikatesach trzeba by było poszukać. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo, ależ mi dałaś pomysła. Ciasto filo można u nas dostać bez problemu, więc chyba się pokuszę któregoś dnia na takie pierożki. A w sumie nawet z farszem można poszalec. :) Super.

    OdpowiedzUsuń