28 marca 2019

Ogórkowe ruloniki / Rouleaux de concombre.

Witajcie, wiosna rozpycha się już łokciami i choć temperatury są chimeryczne a słońce czasem przegrywa z szarymi chmurami to wszyscy czujemy nadchodzące ciepłe dni najpiękniejszej pory roku. Na moich talerzach też się zazieleniło a lekkie dania coraz częściej goszczą w menu. Proponuję Wam zatem lekkie i przyjemne dla oka warzywne zawijańce. Nadają się znakomicie na przekąskę, przystawkę a nawet na wielkanocny stół. Dziś wariant zielony, następnym razem ruloniki nabiorą więcej rumieńców ;) Zapraszam!

Składniki

na 16-20 sztuk

2 ogórki wężowe
avokado
mała puszka tuńczyka
świeża kolendra
cytryna
sól, pieprz



twarożek  philadelphia
rzodkiewki
pieprz
2 plastry szynki parmeńskiej

wykałaczki

Przygotowanie

Ogórka kroję wzdłuż na cienkie plastry przy użyciu tarki. Solę je, odstawiam na 10 minut, płuczę i osuszam papierowym ręcznikiem.
Miksuję avokado z tuńczykiem i listkami kolendry, doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Połowę plastrów  ogórka smaruję pastą z avokado, zwijam, spinam wykałaczkami i dekoruję koperkiem.
Pozostałe plastry smaruję serkiem, posypuję drobno posiekanymi rzodkiewkami, zwijam i spinam wykałaczkami.
Plaster szynki kładę między dwa kawałki ręcznika papierowego i podgrzewam w kuchence mikrofalowej przez 1 min. Szynka staje się chrupiąca niczym chips. Kruszę ją w palcach i posypuję ruloniki z serkiem.
Życzę smacznego!

Bonjour, on sent bien  le printemps malgré les températures chimeriques. En attendans les beaux jours je vous propose petites rouleaux vertes. Ils sont parfait pour l'apéritif! Pour la prochaine fois je vous proposerai un peut plus de coulers ;)) 

Ingrédients

à 16-18 pièces



2 concombres 
avocat
petit boîte de thon 
coriandre fraîche
citron
sel, poivre



fromage   philadelphia
radis
poivre
2 tranches de jambon de Parme



cure-dents

Préparation

Je tranche un concombre dans le sens de la longueur. Je les sale et je les laisse pour 10 minutes. Je les rince  et je les seiche.
Je mélange du  thon et d'avocat à la coriandre, j'assaisonne avec le sel, le poivre et le jus de citron.
Je tartine la moitié des tranches de concombre avec cet préparation, je les  roule et je les pique avec cure-dents.
Je tartine le reste de concombre avec le fromage et de radis finnément chachés.
Je place une tranche de jambon entre deux morceaux de sopalin et je la chauffe au micro-ondes pendant une minute. J'obtien un  chips de jambon que j'émitte sur mes rouleaux au fromage.
Bon appétit!






 

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY NA MOIM BLOGU I ZAPRASZAM ZA TYDZIEŃ!

MERCI BEAUCOUPPOUR VOTRE VISITE ET À LA PROCHAINE!







9 komentarzy:

  1. Spróbowałabym, wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne połączenie, kocham wszystkie składniki ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna przekąska! U nas też wiosna kapryśna - patrzyłam na prognozę od -1 do + 16 w niedzielę

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności. Chętnie bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki fajny pomysł na ogórki!
    Zapisuje sobie też Twój patent na chrupiącą szynkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaczytałam się w Twoim przepisie, ale również w tej wersji po francusku. Wydaje mi się, że ten język póki co jest dla mnie nie do przeskoczenia, ale znowu mnie do niego zainspirowałaś. Poczułam u Ciebie świeżość, wiosnę, życie! Dziękuję 🤗

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna wiosenna propozycja.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  8. Beautiful and delicious pictures. Have a happy day.

    OdpowiedzUsuń