26 lutego 2019

Cytrusowy łosoś pieczony w niskiej temperaturze / Fraicher de sumon basse tepérature.

Witajcie! Od wielu dni świeci słońce, moje balkonowe roślinki puszczają już pierwsze listki, wiosna wisi w powietrzu. W wazonach pysznią się żółte tulipany i żonkile. Zimowa kuchnia domaga się lekkości, barw i świeżości, dlatego proponuję Wam dziś danie w sam raz na tę przjściową porę roku między zimą a wiosną. Wybrałam łososia upieczonego w niskiej temperaturze, co nadaje mu wspaniałą, kremową konsystencję. Świażość  cytrusów i kolendry dopełnia całości. Polecam gorąco! 


Składniki
na 2 porcje

2 porcje łososia
cytryna, pomarańcza, limonka
3 łyżki majonezu
odrobina startego imbiru
pęczek kolendry
50 gr masła
sól, pieprz

Przygotowanie

Rozpuszczam masło i dodaję do niego otartą skórkę z cytrusów, podgrzewam dwie minuty i odstawiam do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 70 stopni. Rybę smaruję cytrusowym masłem, lekko solę i wstawiam na 30 minut do piekarnika.
W tym czasie robię sos z kolendry. Wrzucam ją na 30 sekund do gotującej się, osolonej wody następnie studzę w wodzie z lodem. Lekko odsączam i miksuję. Przecieram przez sitko, dolewam odrobinę oliwy, doprawiam do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.
Majonez mieszam z sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dodaję imbir doprawiam sokiem z cytryny i pieprzem.
Podaję z gotowaną quinoa skropioną oliwą, obok podaję mieszanką sałat. 
Smacznego!



Bienvenue! Quel beau temps on a récement! Les tulipes jaunes et jonquilles s'épanouissent. Le petites plats d'hiver exigent de légèrté, de couleurs et de fraîcher. Je vous propose donc  un saumon cuit à basse temperature avec zests d'agrumes accompagné de  quinoa, sauce à la  coriandre et mayonaise à l'orange. 


Ingrédients
pour 2 portions

2 pavé  de saumon
citron, orange, citron vert
3 cuillères à soupe de mayonnaise
un peu de gingembre râpé
bouquet de coriandre
50 gr de beurre
sel, poivre

Préparation

Je fais fondre du beurre avec zests d'agrumes. Aprés deux minute je laisse la préparation refoidir.
Je chauffe le four à 70 degrés. Je graisses le poisson avec du beurre d'agrumes, je le sale  légèrement et je le mis au four pendant 30 minutes.
En attandant je fais la sauce. Je plonge la coriandre dans   l'eau bouillante salée pendant 30 secondes, puis je la refoidis dans  l'eau glacée. J'égoutte légèrement et je la mix. Je la  passe au tamis, j'ajoute  un peu d'huile d'olive, j'assaisonne avec du jus de citron et de poivre.
Je  mélange la mayonnaise avec du jus d'oranges ,  du gingembre rapé et  du jus de citron. J'assaisonne avec du poivre.
Je sers ma poisson  avec quinoa arrosé d'huile d'olive et une  mélange de salades à côté.
Bon appétit!






DZIĘKUJĘ ZA WASZE ODWIEDZINY I ZAPRASZAM PONOWNIE!

MERCI  DE VOTRE VISITE ET À BIENTÔT!



13 komentarzy:

  1. O, bardzo ciekawe, mimo ze często piekę ryby, nie wiedziaam o takim sposobie z niską temperaturą,muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam, obserwuję ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie jadłam już łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś w tym jest, że po tych zimowych dniach i w kuchni potrzeba odrobinę lekkości. Zainspirowałaś mnie tym przepisem - dziękuję!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No to już wiem co będę jadła w piątek za tydzień (bo na jutro już mam pomysł) ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję. My mieliśmy dwa psy. Ale do kotów przekonałem się na Mazurach i na Suwalszczyźnie.

    Ryby bardzo lubię. Łososia jem rzadko. Może za rzadko. Najbardziej mi smakował łosoś jedzony w towarzystwie O z miasta G nad morzem B. Tu jest link: https://get.google.com/albumarchive/105178407230039928762/album/AF1QipPyOQw7thKiwQx1-S9v5bB8Ct3UkeJ7bTUeHjIf/AF1QipNgkD8Zzx_vbSdHzgjqjYz_jIYzFWwqQen4zO7t

    Niedługo się spotkamy. To znaczy z O a nie z łososiem. W Warszawie przedwiośnie. Ta pora roku zawsze daje nadzieję.
    Pozdrowienia warszawskie
    Vojtek

    OdpowiedzUsuń
  6. To jak podajesz jedzenie zawsze mnie zachwyca. Toż to można jeść oczami!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam łososia w takiej postaci ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. aż strach tu zaglądać bo zawsze narobisz na coś smaka:):):):

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj jaka to musi być pychota...Super dekoracja...Gorąco całuję...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba jeszcze łososia w takim wydaniu nie miałem okazji jeść, ale na pewno się o nim przekonam niedługo. Ja również bardzo chętnie robię domowe bajgle z wędzonym łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/domowe-bajdle-z-wedzonym-lososiem/ i muszę przyznać, że jest to doskonała alternatywa dla codziennej kanapki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Casino site | luckyclub.live
    The best online casino games - slots, blackjack, roulette - no luckyclub Lucky Club is a top site for the UK gambling industry. The site is fully licensed,

    OdpowiedzUsuń