29 stycznia 2016

Zimowy pstrąg

Dlaczego zimowy? Dlatego, że okryty jest puszystą, białą kołderką ze śmietanowego sosu. Jest to bardzo proste danie, smakuje lepiej niż wygląda ;) Ważną rolę odgrywa tu musztarda pełnoziarnista, która nadaje smak sosowi.

Składniki
na 4 -6 porcji

60 dag świeżego pstrąga ( filet lub dzwonka)
pęczek dymki
4 marchewki
sok z cytryny
40 gr masła
2 płaskie łyżki mąki
40 ml kremówki
szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
sól, mieszanka kolorowego pieprzu

Przygotowanie

Rybę, bez skóry i ości, kroję w dużą kostkę. Marchewki pokrojone w grube plastry gotuję w małej ilości wody przez 15 minut by pozostały chrupiące.
Siekam dymkę. 
W garnku robię z masła i mąki zasmażkę. Wlewam bulion, gotuję do zgęstnienia sosu i dodaję śmietanę. Mieszam, dodaję musztardę i białe części dymki, solę lekko i pieprzę.  Wkładam rybę, przykrywam garnek i podgrzewam do zagotowania. Delikatnie mieszam. Po 5 minutach wyłączam gaz, dodaję sok z cytryny i dymkę, mieszam, przykrywam i odstawiam na 10 minut.
Danie podaję z ryżem i ugotowanym na chrupko ( 5 minut w osolonym wrzątku) cukrowym groszkiem, posypuję koperkiem.





8 komentarzy:

  1. nie wiem czy znajde tu pstraga ale napewno wyprobuje z inna ryba :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ryby.
    Dlatego tutaj sobie nie żałuję a przepis idealny do odmiany w moim menu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryby bardzo lubię. Ale podawana bez ości. Nie lubię się bawić przy stole tylko lubię po prostu jeść. jak byłem w roku 2014 w Zakopanem to widziałem hodowle pstrąga i sprzedaż na miejscu. A ostatnio to jadłem dorsza smazonego na głębokim oleju tak jak frytki. Bardzo tak lubię!
    Smacznego
    Vojtek

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryby bardzo lubię. Ale podawana bez ości. Nie lubię się bawić przy stole tylko lubię po prostu jeść. jak byłem w roku 2014 w Zakopanem to widziałem hodowle pstrąga i sprzedaż na miejscu. A ostatnio to jadłem dorsza smazonego na głębokim oleju tak jak frytki. Bardzo tak lubię!
    Smacznego
    Vojtek

    OdpowiedzUsuń
  5. ja nie wiem, gdzie tu kupić dobrą rybę ;c

    OdpowiedzUsuń
  6. Rybki zawsze....Kocham jeść, wolę filetowane ....Pstrąg to królewska ryba...Pod tą pierzynką musi być wyborna...Koniecznie zapraszam na Mazurskie rybki...Gorąco pozdrawiam ....

    OdpowiedzUsuń
  7. Rybki zawsze....Kocham jeść, wolę filetowane ....Pstrąg to królewska ryba...Pod tą pierzynką musi być wyborna...Koniecznie zapraszam na Mazurskie rybki...Gorąco pozdrawiam ....

    OdpowiedzUsuń