14 stycznia 2016

Nadziewane piersi kurczaka

To danie dedykuję pewnej młodej kurce domowej, która opala sobie piórka przy piekarniku ;)) Ruloniki można przygotować z małym wyprzedzeniem i trzymać je w lodówce do upieczenia. Gorąco polecam!

Składniki
na 4 porcje

4 pojedyncze piersi kurczaka
4 -6 cieniutkich plasterków szynki suszonej ( parmeńskiej)
garść  liści szpinaku
2 ząbki czosnku
biały twarożek śniadaniowy
oliwa
sól, pieprz
drewniane wykałaczki

75 dag słodkich ziemniaków ( batatów)
50 gr masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Przygotowanie

Piersi kurczaka rozbijam lekko garnkiem ( jeśli są zbyt grube lekko je nacinam, tak, jak kroi się spód tortu, nie przecinam jednak do końca, by utworzyć jedną, dużą powierzchnię).
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Czosnek wyciskam przez praskę, mieszam z solą (1/2 łyżeczki do kawy) i pieprzem. Nacieram tym mięso z dwóch stron. Następnie smaruję je cienko twarożkiem, tylko z jednej strony i układam cienką warstwę liści szpinaku. Zwijam ruloniki a następnie owijam je szynką tak, by się nie rozpadały. Dla pewności spinam dwiema wykałaczkami. Układam ruloniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiam je pikantną oliwą.
Wstawiam na 25-30 minut do piekarnika.
W tym czasie gotuję w osolonej wodzie, do miękkości,  pokrojone w nieduże kawałki bataty. Zajmuje to 10-15 minut. Odcedzam je, wrzucam kawałeczek masła i energicznie ubijam(ręcznie). Dodaję w dwóch porcjach ciepłe mleko, na koniec dodaję szczyptę gałki muszkatołowej. By purée było idealnie gładkie przecieram je przez sito.
Nakładam, mięso polewam sosem wytworzonym z pieczenia i posypuję czerwonym pieprzem. Podałam do tego gotowane, fioletowe marchewki.





4 komentarze:

  1. "na dobry pcozątek" dla sabinki lamusa xd
    dzięki mamo za fajny i łatwy przepis, chętnie zrobimy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na Mazury kochana chętnie Cię wpuszczę do kuchni ...Ty zrobisz pyszności a ja dla Ciebie inne wspaniałości...Wyglądaja smakowicie...Całuski pa...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wygląda super! Chętnie bym skosztowała :D

    OdpowiedzUsuń