17 czerwca 2015

Letnia sałatka

U progu lata chciałabym Wam zaproponować proste, pyszne i bardzo łatwe dania do przygotowania. Poza tym, przystawka i deser są całkowicie na zimno a danie wymaga zaledwie 10 minut gotowania.
W dzisiejszej przystawce najważniejsze są dojrzałe pomidory i melon. Byłoby ideałem użycie ogórków ogrodowych. Ja, niestety, jestem ich pozbawiona w Paryżu.

Składniki
porcja dla 4 osób

1 dojrzały melon
1/2 kg pomidorów
ogórek wężowy lub 2-3 ogrodowe
200 gr koziego sera
świeża mięta

na dressing

5 łyżek oliwy
1 łyżka octu winnego lub owocowego ( u mnie jest malinowy)
sok z połówki cytryny
szczypta soli, cukru i pieprzu

Przygotowanie

Wszystkie składniki kroję w plastry i układam na dużym talerzu warstwami: melon, ogórek, pomidor i ser. Robię dressing mieszając dokładnie wszystkie składniki. Polewam sałatkę, dekoruję listkami mięty. Można miętę drobno posiekać i dodać do sosu. Schładzam w lodówce przynajmniej 2 godziny. Podaję ze świeżym pieczywem






8 komentarzy:

  1. Wszystkie składniki bardzo lubię, a sałatka na te upalne dni to chyba najlepsza opcja :) Zapisuję, wypróbuję, dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czas przygotowania bardzo do mnie przemawia. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak smakowicie wygląda, że chyba wpadnę na te pychotki....Pozdrawiam pa...

    OdpowiedzUsuń
  4. sałatka dobra na każdą porę dnia i nocy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, już dostaję pypcia na języku żeby zasmakować.
    Wygląda pewnie tak samo jak smakuje. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń