18 lutego 2015

Sycąca zupa cebulowa

Składniki

4 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki
1litr bulionu warzywnego ( lub z kurczaka)
200 ml białego, wytrawnego wina
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1/2 łyzeczki tymianku
2 listki laurowe
1/2 bagietki na grzanki
trochę tartego żółtego sera np ementalera

Przygotowanie

Cebule kroję na pół a następnie w cienkie plaserki. Czosnek przeciskam przez praskę, odstawiam na bok. Do dużego garnka z grubym dnem wkładam masło i oliwę. Wrzucam cebule, mieszam i smażę aż się porządnie skarmelizują. Opruszam je łyżką mąki, mieszam i wlewam wino a za chwilę wrzątek, dodaję kostkę rosołową, czosnek i zioła. Gotuję na wolnym ogniu przez godzinę.
Bagietkę kroję ukośnie na plasterki, posypuję tartym serem i wstawiam na 5 minut pod grill w piekarniku ( jeśli,nie macie takiej opcji wystarczy ustawić piec na 200 stopni, efekt będzie trochę inny, ale z bagietki zrobią się chrupiące grzanki a o to chodzi).
Wlewam gorącą zupę do talerzy i kładę na wierzchu  po kromce bagietki. Tradycyjnie zapieka się tę zupę razem z grzanką pod grillem, dzięki czemu chleb rozmięka a ser się zapieka. 








2 komentarze:

  1. Tym razem będę musiała obejść się smakiem, bo nie lubię cebuli... Chociaż... Ta zupa wygląda tak przepysznie, że może akurat zmienię swoje przyzwyczajenia żywieniowe? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm polska cebula we francuskim wydaniu

    OdpowiedzUsuń