14 stycznia 2014

Tatar z krewetek z salsą z mango

Ta łatwa i efektowna przystawka nie może się nie udać.Trzeba tylko użyć surowych krewetek a nie już obgotowanych, różowych. Poza tym aby krewetki były soczyste wystarczy im pięć minut na patelni.Smażone, czy gotowane zbyt długo robią się twarde i suche.

dla 4 osób

1 dojrzałe mango
200 gr surowych, mrożonych krewetek średniej wielkości
pół pęczka szczypiorku
kilka listków kolendry
mała cebula
2 ząbki czosnku
pół surowej papryczki chili
odrobina białego, wytrawnego wina( ok. 50ml )
sól, pieprz

Przygotowanie

Rozmrażam krewetki i obieram z pancerzyków jeśli jest taka potrzeba. Wybieram 4 najładniejsze do dekoracji, resztę kroję na dość małe kawałeczki. Czosnek i cebulę kroję w drobną kosteczkę. Siekam chili i szczypiorek. Na patelni podgrzewam łyżkę oliwy i wrzucam czosnek z cebulą. Lekko solę. Gdy zmiękną( nie powinny się zrumienić) dodaję krewetki( odłożone do dekoracji też). Mieszam, gdy się zaróżowią wlewam wino, mieszam i podgrzewam pięć minut. Próbuję, doprawiam solą i pieprzem. Zdejmuję z ognia i studzę.
Obieram mango i kroję je w drobną kostkę. Łączę je z chili, kolendrą i szczypiorkiem, mieszam. 
Do szklanych pucharków nakładam po łyżce tatara z krewetek, na wierzch salsę z mango i dekoruję całymi krewetkami.



2 komentarze:

  1. mimo, że normalnie nie jestem wielką fanką łączenia owoców i owoców morza, to to było przepyszne

    OdpowiedzUsuń