29 stycznia 2014

Cytryny nadziewane tuńczykiem i avokado

Ten prosty przepis to nic innego jak pyszna pasta, którą można smarować pieczywo. Sposób podania sprawia, że staje się śliczną przystawką. Poświęciłam chwilę na wycięcie cytryn w ząbki. Można je oczywiście przekroić wszerz na pół i udekorować .

dla 4 osób

składniki

4 cytryny
mała puszka tuńczyka w sosie własnym
1 dojrzałe avokado
2 łyżki kaparów
1 ogórek konserwowy
2 żółtka jajek ugotowanych na twardo
4 łyżki majonezu
oliwa z oliwek

przygotowanie

Cytryny przekrawam wszerz na pół. Wyciskam sok i zachowuję go na póżniej. Ostrą łyżeczką lub małym nożykiem wykrawam cały miąższ. Staram się nie uszkodzić skórki. Końce cytryn przycinam tak, żeby można je było postawić.
Do robota kuchennego wrzucam tuńczyka odsączonego z zalewy, avokado, kapary ( kilka zostawiam do dekoracji), żółtka, majonez i posiekanego drobno ogórka. Dokładnie miksuję. Dodaję łyżkę soku z cytryny, trochę oliwy, pieprz i znów miksuję. Masa powinna być gładka, bez grudek. Teraz próbuję i doprawiam cytryną i pieprzem w razie potrzeby. Mus nie może być kwaśny, ale smak cytryn powinien być wyczuwalny. 
Nakładam mus do cytrynowych miseczek. Zawijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki. Podaję ze świeżym pieczywem.





7 komentarzy:

  1. jakie ładne zdjęcia :)
    super jest połączenie tuńczyka i awokado

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka sałatka jest w cytrynach na pierwszej fotografii,?Przecież to nie jest gładkie.Z opisu wynika,że to smaczne,muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wszystkich fotografiach jest to samo. Wbrew pozorom w ustach pasta z tuńczyka wydaje się gładka, nawet jeśli widoczne są malutkie kawałeczki avokado.

      Usuń
  3. Za wszelkimi rybami nie przepadam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam nigdy czegoś takiego. Ale to musi być bardzo zdrowe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna okolica Kąty Rybackie. Pogodę pięknąmiałem. Bogu dziękuję. Następny wpis będzie o Helu i koniec wakacji :)

    Naprawde piękne!!!!! A czy smaczne? może sie kiedys przekonam. ja to lubie prawie wszystko. Ostatnio jednak zaszkodził mi POLSKI KAWIOR czyli poczciwa kaszanka. Generalnie gotowanie jest teraz na topie. I parę programów w TV oglądam.
    Serdecznie i smacznie pozdrawiam
    Vojtek

    OdpowiedzUsuń
  6. pochłonęłabym wszystkie naraz! wyglądają genialnie!

    weronikarudnicka.pl

    OdpowiedzUsuń