17 grudnia 2013

Łosoś w sosie kaparowym

Składniki
dla 4 osób

płat łososia o wadze około 80 dag (lepiej bez skóry)

Na sos

cebula
2 ząbki czosnku
100 ml białego, wytrawnego wina
100 ml kremówki
2 łyżki kaparów

szklanka ryżu basmati

Przygotowanie

Robię sos. Do garnuszka wrzucam na łyżkę oliwy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dodaję czubatą łyżkę kaparów. Wlewam wino i gotuję 10 minut. Teraz miksuję sos. Jeśli chcecie, aby miał idealnie gładką konsystencję przetrzyjcie go jeszcze przez sito. Ja tego nie zrobiłam. Do sosu dodaję śmietanę, pozostałe kapary i doprawiam białym pieprzem i ewentualnie solą.
Płuczę ryż zimną wodą. Wlewam do niego półtorej szklanki wody, lekko solę, zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję na średnim ogniu 10 minut. Jeśli ryż jest lekko twardawy to dobrze. Wyłączam ogień, przykrywam garnek i zostawiam na 10 minut. Po tym czasie ryż jest miękki, mieszam go widelcem, żeby był puszysty.
Rozgrzewam patelnię i kładę na niej płat łososia. Nie trzeba wlewać tłuszczu, wytopi się z ryby. Solę i pieprzę. Smażę na średnim ogniu 5 minut i przewracam rybę na drugą stronę, doprawiam. Po 5 minutach wyłączam ogień, przykrywam łososia szczelnie np. podwójnie złożoną folią aluminiową i odstawiam na 10 minut. Dzięki temu ryba będzie bardzo soczysta.
Teraz nakładam dodając po garści mieszanych sałat doprawionych oliwą i octem balsamicznym.



4 komentarze:

  1. Obawiam się że tak bym tego nie podała nawet gdybym stanęła na głowie. Już widzę Twoją restaurację w Paryżu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego połączenia jeszcze nie widziałam..hm..warto spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń