Danie do menu "Wspomnienie lata"
Kokardki pachnące cytryną
dla 4 osób
składniki
40dag makaronu kokardki
2 nieduże cukinie
1 cytryna
4 ząbki czosnku
1 cebula
2 garście rukoli
pół szklanki startego parmezanu
pół małej ricotty
sól, pieprz, szczypta chili
Przygotowanie
Cukinię kroję w zapałki, najlepiej na tarce, siekam drobno czosnek i cebulę. Na drobnej tarce ścieram skórkę z cytryny i wyciskam z połówki sok.
Wstawiam wodę na makaron i rozgrzewam oliwę na dużej patelni. Wrzucam do niej czosnek i cebulę, aby się zeszkliły, dodaję cukinię i od razu lekko solę. Gdy woda z patelni odparuje dodaję skórkę cytrynową, i rukolę a po chwili parmezan i odrobinę chili.
Makaron gotuję al dente, zmięknie jeszcze trochę po połączeniu z sosem.
Odcedzam makaron i od razu, bez hartowania go zimną wodą, wrzucam z powrotem do garnka i już nie na ogniu łączę z warzywami z patelni, mieszam. Dodaję sok z cytryny i ricottę, znów mieszam i próbuję. Teraz doprawiam do smaku solą i pieprzem, najlepiej prosto z młynka.
Podaję makaron w dużej misce.
Lecę po cukinię....
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wprosiłabym się na obiad : 3
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń