Na początek coś prostego i smacznego, co przywołuje minione niedawno lato.
Przystawka do obiadu "Wspomnienie lata"
Grzanki z tapenadą z czarnych oliwek
Składniki
puszka czarnych oliwek bez pestek
2 ząbki czosnku
3 fileciki anchois
2 łyżki oliwy extra virgin
kilka listków świeżej bazylii
pieprz
bagietka lub ciabata i dodatkowy ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Fileciki i czosnek siekam, wrzucam do miksera razem z pozostałymi składnikami. Gdy wszystko dobrze się zmiksuje doprawiam szczodrze pieprzem, aby tapenada nie była mdła. Pieczywo kroję na kromki, opiekam w tosterze lub piekarniku przez chwilę i gdy jest jeszcze ciepłe nacieram ząbkiem czosnku.
Podaję tapenadę w miseczce, a grzanki obok, by nie straciły swej chrupkości.
Słoiczek z tapenadą wytrzymuje w lodówce dwa tygodnie, świetnie smakuje też z krakersami.
O matko, pragnęłabym mieć przy sobie kogoś kto by mi czynił takie cuda w kuchni.
OdpowiedzUsuń