4 kwietnia 2019

Kolorowe ruloniki / Rouleaux colorés.

Witajcie! Dziś kontynuacja poprzedniego pomysłu. Tym razem wykorzystałam ogórka i  marchewki do zrobienia  ruloników. Tak naprawdę można je zrobić również z cukinii, grillowanego bakłażana czy plastrów wędzonej ryby. Część marchewek posmarowałem serkiem dokładnie jak w poprzednim przepisie, resztę posmarowałem tapenadą. Możecie użyć humusu czy innej pasty. Puśćcie wodze fantazji i bawcie się dobrze przy ich przygotowaniu a potem podczas degustacji ! Będzie mi niezmiernie miło gdy podzielicie się ze mną swoimi pomysłami ;))



Składniki


na 16-20 sztuk

1 ogórek wężowy
100 gr wędzonego pstrąga
łyżka bardzo drobno posiekanej czerwonej cebuli
kilka posiekanych drobno rzodkiewek
koperek
łyżka oliwy czosnkowej
łyżeczka soku z limonki
pieprz

3-4 grube marchewki

na tapenadę

puszka czarnych, drylowanych oliwek w zalewie

1 posiekany ząbek czosnku
2 łyżki kaparów
3 filety anchois
oliwa, pieprz, suszone oregano


Przygotowanie

Kroję marchewki wzdłuż na cienkie plastry używając obieraczki do warzyw. Blanszuję marchewki wrzucając  je do lekko osolonego wrzątku na 1 minutę, wyjmuję i przekładam do miski z zimną wodą i lodem. Trzeba szybko schłodzić plastry by przerwać gotowanie, w przeciwnym razie będą zbyt miękkie i zaczną pękać przy zwijaniu.
Miksuję składniki tapenady, doprawiam do smaku.
Formuję ruloniki z tapenadą.
Pozostałe marchewki smaruję twarożkiem i dekoruję chipem z szynki dokładnie tak jak w poprzednim przepisie z ubiegłego tygodnia na ruloniki z ogórka.
Robię tatara z pstrąga: rybę kroję  w drobną kostkę, dodaję cebulę, rzodkiewki, koperek, oliwę, doprawiam pieprzem i sokiem z limonki. Łyżeczkę tatara nakładam na połowę plastra ogórka i zwijam. Kładę na łyżeczkach, dekoruję kropką majonezu, koperkiem i paseczkiem marynowanej, czerwonej cebuli.
 Smacznego!

Aujourd'hui, je vous propose la continuation de l'idée précédente. Cette fois, j'ai utilisé des carottes et le concombre pour faire des petits rouleaux. En fait, vous pouvez les préparer à partir de courgettes, d’aubergines grillées ou de tranches de poisson fumé. Vous pouvez utiliser de l'humus ou une autre pâté. Liberez votre imagination et amusez-vous bien ! Je serai très heureux si vous partagez vos idées avec moi;))

Ingrédients

pour 16-20 pièces

1 concombre
100 gr de truite fumée
cuillère à soupe d'oignon rouge très finement haché
quelques radis finement hachés
aneth
cuillère à soupe d'huile parfumé a l'ail
une cuillère à café de jus de citron vert
poivre

3-4 carottes épaisses


pour la tapenade


une boîte d'olives noires dénoyautées


1 gousse d'ail hachée
2 cuillères à soupe de câpres
3 filets d'anchois
huile, poivre, origan séché


Préparation

Je coupe  les carottes en fines tranches à l'aide d'un économe.  Je fais blanchir les carottes dans l'eau  bouillante légèrement salée pendant 1 minute, je les sors et je les met dans un bol avec de l'eau froide et de glaçons. Vous devez refroidir les tranches rapidement pour arrêter la cuisson, sinon elles sont trop molles et elles commence à se casser lorsqu'elles sont roulées.
Je mélange les ingrédients de la tapenade, j' assaisonne.
Je forme des rouleaux avec de la tapenade.
Je tartine de reste des carottes  avec du fromage et je les décore avec un morceau de jambon, comme dans la recette précédente de petits rouleaux de concombre.
Je fais une tartare - je coupe la  truite en petits cubes, j'ajoute les oignons, les radis, l'aneth, l'huile, j'assaisonne avec du poivre et du jus de citron vert. Je mets une cuillerée de tartre sur une demi-tranche de concombre et je les enroule. Je les  décore avec un point de mayonnaise, de l'aneth et une tranche d'oignon rouge mariné.
 Bon appétit! 






DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I ZAPRASZAM PONOWNIE!

MERCI POUR VOTRE VISITE ET À BIENTÔT! 




21 komentarzy:

  1. Muszę sobie sprawić taką mandolinę do warzyw - wtedy puszczę wodze fantazji i będę szaleć:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz będą za mną chodzić cały weekend :P

    OdpowiedzUsuń
  3. u Ciebie, jak zwykle, pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  4. ak, Tarchomin to dla mnie zupełna nowość. Teraz z Młocin tam jest bardzo dobry dojazd dwoma tramwajami przez most nad Wisłą. I piękne tereny. Dzisiaj w Warszawie po prostu letnio. A jutro jadę na Tarchomin. Niektórzy mówią do Tarchomina :) Nie wiem jak jest prawidłowo.

    Piękne ruloniki. Ja kilka dni temu kupiłem roladki. Na obiad dla mnie. Teraz najczęściej kupuję gotowe rzeczy. I też są pięknie podane. Szczególnie mi się podoba ostatnia fotka. A dziś jadłem pierogi ze szpinakiem :) Smacznego
    Vojtek

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo efektowne, pięknie wyglądają ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozgwiazda cudowna i na pewno "niebo w gębie" Gorąco całuje i pozdrawiam pa...

    OdpowiedzUsuń
  7. WoW! wygląda obłędnie i przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają naprawdę świetnie i zapewne fantastycznie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To coś dla mnie i mojej córki. Od miesiąca nie jadamy mięsa. Musimy przygotować sobie coś takiego.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, kolejna pyszna przekąska ☺

    OdpowiedzUsuń
  11. idealne na letnie posiadówki <3

    OdpowiedzUsuń
  12. rewelacja, trzeba mieć dużo pasji w sobie aby tworzyc takie arcydzieł kulinarne.
    Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malraskich przesyła Krystyna
    zapraszam do mojej strony
    http://krystynaczarnecka.pl/

    OdpowiedzUsuń
  13. Boskie! Co prawda wymagają czasu, którego nie mam, ale jeśli kiedyś go w końcu będę miała to chcialabym robić właśnie takie cudeńka - smaczne, złożone z dostępnych składników i pięknie się prezentujące. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ to ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Już czuję tego wiosennego ogórka. Widzę to na przyjęciach w ogrodzie. Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sałatka wiosenna nadal sie nie wyświetla, przynajmniej u mnie :(

    OdpowiedzUsuń
  17. tak ładnie podane, pokazane..i na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń