Witajcie, wiosna rozpycha się już łokciami i choć temperatury są chimeryczne a słońce czasem przegrywa z szarymi chmurami to wszyscy czujemy nadchodzące ciepłe dni najpiękniejszej pory roku. Na moich talerzach też się zazieleniło a lekkie dania coraz częściej goszczą w menu. Proponuję Wam zatem lekkie i przyjemne dla oka warzywne zawijańce. Nadają się znakomicie na przekąskę, przystawkę a nawet na wielkanocny stół. Dziś wariant zielony, następnym razem ruloniki nabiorą więcej rumieńców ;) Zapraszam!
Składniki
na 16-20 sztuk
2 ogórki wężowe
avokado
mała puszka tuńczyka
świeża kolendra
cytryna
sól, pieprz
twarożek philadelphia
rzodkiewki
pieprz
2 plastry szynki parmeńskiej
wykałaczki
Przygotowanie
Ogórka kroję wzdłuż na cienkie plastry przy użyciu tarki. Solę je, odstawiam na 10 minut, płuczę i osuszam papierowym ręcznikiem.
Miksuję avokado z tuńczykiem i listkami kolendry, doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Połowę plastrów ogórka smaruję pastą z avokado, zwijam, spinam wykałaczkami i dekoruję koperkiem.
Pozostałe plastry smaruję serkiem, posypuję drobno posiekanymi rzodkiewkami, zwijam i spinam wykałaczkami.
Plaster szynki kładę między dwa kawałki ręcznika papierowego i podgrzewam w kuchence mikrofalowej przez 1 min. Szynka staje się chrupiąca niczym chips. Kruszę ją w palcach i posypuję ruloniki z serkiem.
Życzę smacznego!
Bonjour, on sent bien le printemps malgré les températures chimeriques. En attendans les beaux jours je vous propose petites rouleaux vertes. Ils sont parfait pour l'apéritif! Pour la prochaine fois je vous proposerai un peut plus de coulers ;))
Ingrédients
à 16-18 pièces
2 concombres
avocat
petit boîte de thon
coriandre fraîche
citron
sel, poivre
fromage philadelphia
radis
poivre
2 tranches de jambon de Parme
cure-dents
Préparation
Je tranche un concombre dans le sens de la longueur. Je les sale et je les laisse pour 10 minutes. Je les rince et je les seiche.
Je mélange du thon et d'avocat à la coriandre, j'assaisonne avec le sel, le poivre et le jus de citron.
Je tartine la moitié des tranches de concombre avec cet préparation, je les roule et je les pique avec cure-dents.
Je tartine le reste de concombre avec le fromage et de radis finnément chachés.
Je place une tranche de jambon entre deux morceaux de sopalin et je la chauffe au micro-ondes pendant une minute. J'obtien un chips de jambon que j'émitte sur mes rouleaux au fromage.
Bon appétit!
DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY NA MOIM BLOGU I ZAPRASZAM ZA TYDZIEŃ!
MERCI BEAUCOUPPOUR VOTRE VISITE ET À LA PROCHAINE!
Spróbowałabym, wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie, kocham wszystkie składniki ☺
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska! U nas też wiosna kapryśna - patrzyłam na prognozę od -1 do + 16 w niedzielę
OdpowiedzUsuńAle pyszności. Chętnie bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńJaki fajny pomysł na ogórki!
OdpowiedzUsuńZapisuje sobie też Twój patent na chrupiącą szynkę :)
Zaczytałam się w Twoim przepisie, ale również w tej wersji po francusku. Wydaje mi się, że ten język póki co jest dla mnie nie do przeskoczenia, ale znowu mnie do niego zainspirowałaś. Poczułam u Ciebie świeżość, wiosnę, życie! Dziękuję 🤗
OdpowiedzUsuńŚwietna wiosenna propozycja.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Na imprezę w sam raz :)
OdpowiedzUsuńBeautiful and delicious pictures. Have a happy day.
OdpowiedzUsuń