Wczoraj przeszła nad nami pierwsza wiosenna burza! Niestety nie wyszło po niej słońce, ale i tak wiosnę czuć w powietrzu.
Przyszła zatem pora na lżejsze niż zimą jedzenie, dlatego proponuję Wam prostą i aromatyczną sałatkę, która świetnie sprawdziła się na kolację. Inspiracją było marokańskie tabbouleh i zdrowa kuchnia jaką stosuje Bina ;) dlatego kuskus zastąpiłam quinoą i soczewicą. Dedykuję tę wiosenną sałatkę moim wspaniałym córkom, które z powodzeniem radzą sobie w kuchni!
Skladniki
na 4 małe lub 2 duże porcje
120 gr quinoa ( użyłam tria: biała, czarna i brązowa)
150 gr soczewicy ( użyłam drobnej, czarnej odmiany)
pełna garść świeżej mięty
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 wężowy ogórek
3 pomidory
sok z cytryny
spora cebula
2 łyżki rodzynek namoczonych w czarnej herbacie
10 wypestkowanych, czarnych oliwek
3-4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie
Pod bieżącą wodą płuczę quinoę i soczewicę.
Na wolnym ogniu gotuję quinoę 15 minut w osolonej wodzie.
To samo robię z soczewicą wydłużając czas gotowania do 20 minut. Odcedzam gdy są jeszcze odrobinę chrupiące.
Obieram ogórka, przekrawam go wzdłuż na 4 części i odcinam miąższ z pestkami. Resztę kroję w drobną kosteczkę.
Sparzam pomidory, obieram je ze skóry i przekrawam na pół w poprzek. Wypestkowuję je pomagając sobie łyżką i drobno kroję.
Siekam cebulę bardzo drobno, polewam sokiem z cytryny, oliwą, solę.
Zioła, oliwki i odsączone rodzynki siekam drobniutko.
Mieszam wszystko, doprawiam pieprzem i gotowe! Podaję dekorując listkami mięty i dymką.
Aby podać estetycznie tę sałatkę napełniam nią małą miseczkę. Następnie lekko ugniatam. Przykrywam talerzem, odwracam i zdejmuję miseczkę.W ten sposób powstaje "babeczka".
Życzę smacznego i wielu słonecznych, wiosennych dni!
DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I ZAPRASZAM PONOWNIE!
Wygląda to bardzo zachęcająco, sam sposób podania jest przyjemny dla oka :)
OdpowiedzUsuńzostaję z Tobą na dłużej - obserwuje bo jestem ciekawa kolejnych wpisów również z tych z serii o poznawaniu razem z Tobą Francji :)
Pięknie podane jak w restauracji !
OdpowiedzUsuńnawet lepiej:)
UsuńDziękuję 🤗
Usuńnie powinnam oglądać tego będąc głodną xd mam teraz ślinotok:D omomm! obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepyszne. :)
OdpowiedzUsuń:D jeść jeść jeść:D
UsuńJadłabym! :)
OdpowiedzUsuńRewelacja i jaka swietna prezentacja Super Pozdrowionka
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :) lekko i zdrowo :).
OdpowiedzUsuńPodziwiam za kunszt dekoratorski...Na pewno pyszności...Tak cudnie podane, że od razu wpadam w głodowe westchnienia...Gorąco pozdrawiam pa...
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie.Przepięknie sfotografowana.
OdpowiedzUsuńPozwolisz, że ukradnę przepis na przyjęcie urodzinowe mojej mamy? Uwielbiam takie smaki.
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością! :))
UsuńLubię soczewicę więc i to cudo muszę przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj walczę z kapuśniakiem, kiedyś może spróbuję i tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńno super, raz w życiu to ja Cię do czegoś kuchennie zainspirowałam, a nie odwrotnie, i oczywiście Twoje danie wygląda super, a moje jak kupa. :D w każdym razie bardzo mi miło i cieszę się, że to zrobiłaś!
OdpowiedzUsuń